Πώς η Ελληνική Κρίση Έχει Κάνει Πλούσιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Πώς η Ελληνική Κρίση Έχει Κάνει Πλούσιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Το ΔΝΤ έχει τεράστια κέρδη. Μόνο το 2015 το Ταμείο είχε περιθώριο κέρδους 71%, ξεπερνώντας κατά πολύ μεγάλες τράπεζες όπως η JP Morgan και η Citi Bank. Και η Ελλάδα είναι μια εξαιρετική πηγή εσόδων για το Ταμείο. Από την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης το 2010, η χώρα έχει πληρώσει προς το ΔΝΤ σχεδόν 4 εκατομμύρια € σε αμοιβές και τόκους. Μάλιστα, οι πληρωμές της Ελλάδας είναι τόσο σημαντικές για το ΔΝΤ που αποτελούσαν το 118% των λειτουργικών κερδών του Ταμείου. Συνεπώς, η προφανής ερώτηση είναι: μήπως το ΔΝΤ έχει κάποιο κίνητρο ώστε να κρατά την Ελλάδα σε κρίση και να προστατεύει τη δική του οικονομική επιβίωση, συνεχίζοντας να αρμέγει την Ελληνική «αγελάδα;»

Του Γιώργου Βρανά

Η σχέση μεταξύ της Ελλάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν εξ΄ αρχής τρικυμιώδης, τουλάχιστον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων και των παγκόσμιων αγορών. Ωστόσο, οι συμβουλές του ΔΝΤ φαίνονται ολοένα και συχνότερα να έχουν πολιτικό, ή ιδεολογικό, χαρακτήρα και όχι πρακτικό. Παρ’ όλα αυτά, το Ταμείο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος για τις διαδοχικές απογοητεύσεις από πλευράς των κυβερνήσεων στην Ελλάδα που συχνά αποτυγχάνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ειδικά η Γερμανία, ως έξυπνη κίνηση πολιτικής προστασίας, επιστράτευσαν το ΔΝΤ να ενεργεί ως τείχος προστασίας για οποιεσδήποτε αποτυχημένες πολιτικές.

Ο Θάνατός σου η Ζωή μου
Για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτική ασπίδα, δόθηκε στο ΔΝΤ μια γαλακτοπαραγωγός αγελάδα χρημάτων: η Ελλάδα. Και από γάλα, έχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει πληρώσει σχεδόν 4 δις. Ευρώ σε αμοιβές και τόκους προς το ΔΝΤ από την αρχή του προγράμματος με επιτόκια ύψους 3,6%. Για έναν δανειστή υπέρ χαμηλού κινδύνου το επιτόκιο ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο υψηλό από τα μικρότερα δάνεια του ΕΜΣ. Οι πληρωμές της Ελλάδας είναι τόσο σημαντικές για το ΔΝΤ που αποτελούσαν το 118% των λειτουργικών της κερδών. Από το 2010, τα έξοδα προσωπικού του ΔΝΤ αυξήθηκαν κατά 48% σε σύγκριση με μια μείωση 8% στα προηγούμενα επτά έτη. Και τέλος, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο, το νέο αρχηγείο του ΔΝΤ, με κόστος 562 εκατομμύρια δολάρια, ξεπέρασε κατά 31% τον προϋπολογισμό του.

Με σταθερό το 97% των εξόδων του ΔΝΤ, η πιθανότητα να χάσει την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία θα προκαλούσε τεράστια οικονομική ζημιά στο Ταμείο, ίσως καθιστώντας το αφερέγγυο. Συνεπώς, η προφανής ερώτηση είναι: μήπως το ΔΝΤ έχει κάποιο κίνητρο ώστε να κρατά την Ελλάδα σε κρίση και να προστατεύει τη δική του οικονομική επιβίωση, συνεχίζοντας να αρμέγει την «Ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελάδα;»

NO COMMENTS

Leave a Reply