Παρουσίασα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών και μου πρότειναν να γίνω υπουργός

Παρουσίασα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών και μου πρότειναν να γίνω υπουργός

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε πως τη νύχτα που πρότεινε το σχέδιο παράλληλων πληρωμών, δέχθηκε την πρόταση να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως δεν προετοίμαζε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά είχε διευκρινίσει πως ξεκινώντας τη διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

«Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Έλεγα να μη φοβηθούμε τόσο το Grexit έτσι ώστε να δεχτούμε παράλογα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε. «Από τον Ιούλιο του 2015 οταν ειχε ξεκινήσει εκείνη η ”λασπολογία” ότι προετοίμαζα πραξικόπημα για την έξοδο από την ευρωζώνη και τους έλεγα, φωνάξτε με, όπου θέλετε. Κάθε φορά που έχουμε την ”επέτειο” του δημοψηφίσματος η τρόικα εσωτερικού και τα ”μέσα εσωτερικής αποβλάκωσης” με στοχεύουν.

Ο Βαρουφάκης αποκάλυψε πως ένα βράδυ το καλοκαίρι του 2013 στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Παππά, εξήγησε το σχέδιο παράλληλων πληρωμών, το οποίο έφερε και την πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. «Είχα κάνει μια σειρά από ομιλίες για το σχέδιο του παράλληλου συστήματος. Όταν παρουσίασα την ιδέα μου, οι αντιδράσεις ήταν θετικές γιατί ήταν ένα καλό σχέδιο που θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει πολλές χώρες. Ενα βράδυ του 2013 παρουσίασα στο σπίτι του Αλέξη Τσιπρα, παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Παππά το σχέδιο. Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως για έναν ολόκληρο χρόνο έκανε σεμινάρια πάνω στο συγκεκριμένο σύστημα και ότι παράλληλο σύστημα πληρωμών θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα. Ανέφερε πως δεν χρειαζόταν η άδεια της Τράπεζας της Ελλάδας αφού το συγκεκριμένο σύστημα δεν ήταν στη δικαιοδοσία της αλλά μια απόφαση της κυβέρνησης. Παραδέχθηκε πως στον Βόλφανγκ Σόιμπλε δεν είχε αναφέρει αυτό το σχέδιό του αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Ο Σόιμπλε δεν ενδιαφερόταν για την οικονομία της Ελλάδας παρά μόνο για το μαστίγωμα της χώρας προκειμένου να νουθετεί και να χειραγωγεί το Παρίσι».

NO COMMENTS

Leave a Reply