Τι επιδιώκουν Αθήνα και Άγκυρα από την επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα...

Τι επιδιώκουν Αθήνα και Άγκυρα από την επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Αθήνα και Άγκυρα μετά την οριστικοποίηση χθες της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας 7 και 8 Δεκεμβρίου, την πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια! Ο Τούρκος Πρόεδρος, που θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Εμινέ, θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος και θα του απευθύνει σήμερα την επίσημη πρόσκληση, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα έχουν και οι υπουργοί που θα συνοδεύουν τον Ταγίπ Ερντογάν με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Η Άγκυρα επιδιώκει από την επίσκεψη πρωτίστως την αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να θέσει μεταξύ άλλων το θέμα της παράδοσης από την ελληνική κυβέρνηση των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών που κρατούνται στη χώρα μας, αλλά και τη λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Το Μαξίμου –που θα βοηθήσει την Άγκυρα στην ευρωπαϊκή της προοπτική, εφόσον τηρεί τις προϋποθέσεις που τίθενται- θέτει ως πρώτο θέμα να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και να συνεχίσει να βρίσκεται εν ισχύ η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το σταμάτημα των προσφυγικών ροών, με πιστότερη εφαρμογή της.

«Κρας τεστ», πάντως, αναμένεται να αποτελέσει η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, με την Αθήνα να επιμένει πως δεν πρέπει να υπάρξουν ανοιχτές συγκεντρώσεις, τουρκικές σημαίες στην υποδοχή του, και άλλες προκλήσεις. Όπως επιμένει ότι δεν θα πρέπει έως τουλάχιστον την επίσκεψη Ερντογάν να μην υπάρξουν τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ή αύξηση των προσφυγικών ροών, καθώς κάτι τέτοιο θα δυναμιτίσει το κλίμα της συνάντησης. Στις επαφές του Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr θα συζητηθούν ακόμα:
-Η αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 10 δισ. δολάρια
-Η έναρξη των ατμοπλοϊκών δρομολογίων μεταξύ Σμύρνης- Θεσσαλονίκης
-Η σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης- Θεσσαλονίκης
-Η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή πύλη Ίψαλα- Κήποι
-Η αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ των δυο χωρών.

NO COMMENTS

Leave a Reply