Νέα πρόταση για την ψήφο των Αποδήμων έως το 2010

Νέα πρόταση για την ψήφο των Αποδήμων έως το 2010

Νέα πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τους τόπους κατοικίας τους θα φέρει η κυβέρνηση έως τον Ιούνιο του 2010, ενώ μέχρι τότε θα έχει προηγηθεί νέος γύρος διαλόγου με τα κόμματα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση των απόδημων Κεφαλλονιτών και Ιθακήσιων.
Η δήλωσή του υπουργού Εσωτερικών αναθερμαίνει τη συζήτηση για το θέμα της ψήφου, η οποία είχε «παγώσει» μετά την απόρριψη του σχεδίου νόμου από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο, ο Υπουργός Εσωτερικών, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των απόδημων Κεφαλλονιτών και Ιθακήσιων, διευκρίνισε ότι το νέο σχέδιο νόμου θα είναι στο πλαίσιο της συμμετοχής στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και όχι στο πλαίσιο της εκπροσώπησης, όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΣΑΕ, αλλά είχε απορρίψει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση προτείνει την τοποθέτηση τριών εκπροσώπων της Ομογένειας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από κάθε κόμμα, χωρίς ωστόσο να καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτησή τους σε εκλόγιμες θέσεις.
Από τα όσα είπε ο κ. Παυλόπουλος, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η νέα πρόταση της κυβέρνησης δεν θα περιέχει πολλές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη, τουλάχιστον στα «σημεία τριβής». Ωστόσο δεν αποκλείεται αλλαγή στάσης να υπάρξει στο θέμα της επιστολικής ψήφου, κάτι που η κυβέρνηση ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης, ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 200 ψήφοι.
Απαντώντας στον κ. Παυλόπουλο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έδωσε το παρών στην Κεφαλλονιά, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της ψήφου των Αποδήμων, αλλά υπό προϋποθέσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν τήρησε». Τόνισε ότι η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο εκ του προχείρου και προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι απαιτείται απογραφή του Απόδημου Ελληνισμού, καθορισμός εκλογικών περιφερειών και καθιέρωση επιστολικής ψήφου και κάλπης. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν υπάρχουν, είπε και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα φέρει νομοσχέδιο που θα τις καλύπτει, ενώ θα έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και την Ομογένεια.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε ότι το κόμμα του βλέπει θετικά την ψήφο, αλλά ζήτησε κι αυτός καθορισμό εκλογικών περιφερειών και εκλογή τοπικών υποψηφίων, σε συγκεκριμένο αριθμό που να είναι δίκαιος και αναλογικός.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, πάντως, στην ομιλία του στην εκδήλωση στην Κεφαλλονιά, είπε ότι «παρά την αρνητική θέση, ιδίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση, και ιδίως τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών, δεν θα εγκαταλείψουν την όλη προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και θα επανέλθουμε, πριν από τον Ιούνιο του 2010, με νέα πρόταση, αφού προηγηθεί και συζήτηση με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή». «Εκεί θα κληθεί καθένα να αναλάβει τις τελικές του ευθύνες», συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήρε τη στάση του ΣΑΕ, λέγοντας ότι «μολονότι είχε εκφράσει -και υποστηρίζει ακόμη- και κάποιες διαφορετικές θέσεις σε σχέση με αυτές του ως άνω σχεδίου νόμου, εντούτοις στηρίζει την ψήφισή του, προκειμένου να γίνει, επιτέλους, πράξη η αντίστοιχη επιταγή του Συντάγματος».
Υπενθυμίζεται ότι όταν το σχέδιο νόμου είχε συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, τόσο ο κ. Παυλόπουλος όσο και βουλευτές της ΝΔ είχαν επικρίνει το ΣΑΕ για τη στάση του, ενώ η απόφαση του Συμβουλίου να συναινέσει είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και ιδιαιτέρως του βουλευτή Γρηγόρη Νιώτη. Η χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει νέα πρόταση έχει ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και καθώς απομένει περίπου ένας μήνας για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ο Πρωθυπουργός παραδοσιακά αναφέρεται στην ψήφο και στον Ελληνισμό της Διασποράς.
«Ατυχώς, και με το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης να ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση -που βρήκε πρόσχημα πάνω σε αντιφατικές, ανεδαφικές και αντισυνταγματικές θέσεις- το προαναφερόμενο σχέδιο νόμου δεν συγκέντρωσε την κατά το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία και δεν κατέστη νόμος του κράτους. Και αυτή η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ γίνεται τόσο μεγαλύτερη, όσο καθυστερούμε να εκπληρώσουμε το αυτονόητο εθνικό χρέος μας προς τον Απόδημο Ελληνισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στην προηγούμενη κυβερνητική πρόταση.
«Δεν είναι νοητό ένα τόσο πολύτιμο κομμάτι του Ελληνισμού, ο Ελληνισμός της Διασποράς, να μην συμμετέχει στη χάραξη της μελλοντικής πορείας της χώρας, έχοντας τον απαιτούμενο θεσμικό και πολιτικό λόγο για τα τεκταινόμενα σε αυτήν», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, σε εκδήλωση απόδημων Δωδεκανήσιων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει πράξη την ψήφο των Αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους, παρά τη στάση που κράτησαν τα άλλα κόμματα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

NO COMMENTS

Leave a Reply