Η πρώτη διεθνής έρευνα για τους Ομογενείς μας παρουσιάσθηκε στην Αθήνα

Η πρώτη διεθνής έρευνα για τους Ομογενείς μας παρουσιάσθηκε στην Αθήνα

Στο λαμπερό, ανακαινισμένο, “Μέγαρο Υπατία”, στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας ερευνας για τις Κοινότητες του Ελληνισμού,της “πρώτης χαρτογράφησης του Ελληνισμού στο σύνολό του”, με ομιλητές την Υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Θ. Κασσίμη και τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για εξωτερικά θέματα Ανδρεά Λοβέρδο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Κάπα Research με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και η παρουσίασή της χαρακτηρίστηκε “ιδιαίτερα επίκαιρη” αυτή την περίοδο, καθώς επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της ψήφου των αποδήμων, στο οποίο αναφέρθηκαν τόσο η κα Μπακογιάννη, όσο και ο κ. Λοβέρδος.
“Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ανταποκριθούμε στο πάγιο αίτημα της διασποράς που είναι η ψήφος των ομογενών”, είπε η υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:
”Λυπούμαι πάρα πολύ γιατί το νομοσχέδιο – που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή – δεν κατέστη δυνατόν να ψηφιστεί. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε κάθε προσπάθεια για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε πώς θα ψηφίσουν οι Ελληνες απόδημοι. Δυστυχώς είναι ένα παράδειγμα που η κομματική ταυτότητα μπαίνει μπροστά στο εθνικό συμφέρον. Θέλω να ελπίζω ότι στην ερχόμενη βουλή ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστεί θα είναι η ψήφος στους ομογενείς. Τους αξίζει, δικαιούνται να εχουν λόγο για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας και πρέπει να ανταποκριθούμε, γιατί για μας είναι δύναμη και πλούτος”.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος για το ίδιο θέμα σημείωσε ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου “υπήρξε θετικός και γόνιμος διάλογος, αλλά δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε” και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι “η δική μας πολιτική παράταξη υπόσχεται ότι η νομοθετική της πρωτοβουλία, αν ο λαός μας εμπιστευτεί, θα καταφέρει να κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών προκειμένου γρήγορα να ενσωματωθεί στο εκλογικό σώμα και ο έλληνας της διασποράς”.
Αναπτύσσοντας δε το πλαίσιο για το ρόλο του Ελληνισμού στο μέλλον, είπε ότι “η ψήφος των ομογενών αποτελεί στοιχείο συνοχής”.
Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, ως προϊσταμένη του υπουργείου, υπό την αιγίδα του οποίου έγινε η σημερινή εκδήλωση, εξήρε το έργο της έρευνας, που παρουσιάζει συνολική εικόνα για το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του Ελληνισμού της διασποράς, αλλά και τις απόψεις τους για την ελληνική εξωτερική πολιτική και τη στάση της πατρίδας και τόνισε ότι η “Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των αποδήμων και αναλαμβάνει μέτρα που θα καταστήσουν καλύτερη την επικοινωνία του εθνικού κέντρου με τους ελληνες της διασποράς”.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο σύγχρονο ρόλο της Ελλάδας, ως χώρας υποδοχής ξένων οικονομικών μεταναστών, λέγοντας ότι “είναι χρέος μας να προβούμε στις διαδικασίες καλύτερης ενσωμάτωσης. Θεωρώ ότι η εμπειρία της ελληνικής διασποράς είναι πρωταρχικής σημασίας, προκειμένου να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές, απορρίπτοντας ανασταλτικές νοοτροπίες”.
Ο υφυπουργός Θ.Κασσίμης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα ευρήματα της έρευνας δικαιώνουν την πολιτική που άσκησε το υπουργείο Εξωτερικών επί των ημερών του,λέγοντας ότι “αλλάξαμε τις βάσεις και τα δεδομένα. Καταφέραμε να καταστήσουμε τον ΣΑΕ από πεδίο ανταγωνισμού, συντονιστικό όργανο κοινής αποδοχής”.
Ξεκίνησε με το δεδομένο ότι “δεν έχουμε πιά μετανάστες πρώτης γενιάς, αλλά κυρίως επιστήμονες που σπουδάξουν έξω και παραμένουν εκεί για εργασία επειδή βρίσκουν καλύτερες ευκαιρίες, ή στελέχη επιχειρήσεων που μεταναστεύουν για ένα διάστημα λόγω παγκοσμιοποίησης”.
Σημείωσε πόσο διαφοροποιημένη είναι η εικόνα και οι ανάγκες των εγκατεστημένων ανά τον κόσμο ομογενών μας, ανάλογα με τον χρόνο και τον χώρο που μετανάστευσαν. Αλλος ο ομογενής που ζει επί αιώνες σε μια περιοχή, ο ομογενής των ΗΠΑ, της Λ. Αμερικής, της Αφρικής και τελείως διαφορετική η εικόνα των ομογενών του πρώην ανατολικού μπλοκ. “Χρειάζεται το κάθε κομμάτι διαφορετική πολιτική”,τόνισε.
Αναπτύσσοντας τις πολιτικές καινοτομίες του υπουργείου Εξωτερικών, ο Θόδωρος Κασσίμης στάθηκε στο θέμα της παιδείας,λέγοντας ότι “αντιμετωπίζαμε επί δεκαετίες λάθος το θέμα, στέλνοντας σε παιδιά ομογενών δεύτερης και τρίτης γενιάς εκπαιδευτικά βιβλία σαν να ήταν παιδιά ελληνόφωνα. Τώρα μαθαίνουμε τα ελληνικά στα παιδιά αυτά, ως ξένη γλώσσα. Εκπαιδεύουμε “ντόπιους” για δασκάλους, ενθαρρύνουμε εξωστρεφείς πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και ντόπιων πολιτών, φιλοξενούμε ετησίως 4.500 παιδιά ομογενών, δείχνοντάς τους τη σύγχρονη Ελλάδα και όχι μόνον το στενό περιβάλλον των παππούδων τους”.
Τέλος αναφέρθηκε στο έργο του ΣΑΕ να δημιουργήσει δίκτυα επιστημόνων και επιχειρηματιών ομογενών.
“Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπάρχει δίκτυο νέων δικηγόρων ελληνικής καταγωγής με 2500 μέλη. Αυτά θα ενώσουν ρεαλιστικά τους Ελληνες”, είπε.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για εξωτερικά θέματα Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στη “φρέσκια” έννοια του έθνους που έρχεται από το μέλλον, είπε ότι “καθώς τα εθνικά, οικονομικά, πνευματικά και κοινωνικά σύνορα γίνονται όλο και πιό διαπερατά, οι εθνικές κοινότητες καλούνται να αναπροσδιορίσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους”.
Η ταυτότητα του Ελληνισμού την τρίτη χιλιετία, υπογράμμισε, θα είναι διαφορετική από τον Ελληνισμό της Κλασσικής, της Αλεξανδρινής εποχής, του Βυζαντίου και της Οθωμανοκρατίας, τον Ελληνισμό της Επανάστασης και του 19ου αιώνα, αλλά και δεν είναι πλέον το ελληνικό κράτος, το μήλον της έριδος του Ψυχρού Πολέμου.
Το μέλλον του Ελληνισμού, συνέχισε, θα κριθεί από τις απαντήσεις που θα δώσουμε σε ερωτήματα όπως “με ποιούς, οι Ελληνες του 21ου αιώνα, θα συνάψουμε σχέσεις φιλίας και συμμαχίας ώστε να ευδοκιμήσουμε; Ποιούς κινδύνους και ανταγωνιστές οφείλουμε να αποφύγουμε ώστε η ευδοκίμησή μας να είναι απρόσκοπτη”.
Εδώ έθεσε το “πολιτικό ερώτημα”, “αν είναι, στο πλαίσιο αυτό, στοιχείο συνοχής η ψήφος των ομογενών” για να προσθέσει “απαντώ ναι”.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας, είπε ότι οι ερευνητές επέλεξαν την “νηφάλια μέση οδό, μεταξύ των πολλών και κάποτε ακραίων και δογματικών σχολών για το έθνος” και ότι σωστά επεσήμαναν την “πολιτική διάσταση” του Ελληνισμού.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε από την καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Αντιγόνη Λυμπεράκη, ενώ για την έρευνα μίλησε εκ μέρους του Χάρβαρντ η κα Ζωή Λάφις.
Το πρόσφατα ανακαινισμένο Μέγαρο Υπατία, ιδιωτικό αρχοντικό του 1903 γνωστό ως Μέγαρο Λιβιεράτου, ανήκει στην οικογένεια Κωνσταντίνου Ρουτζούνη, προέδρου της Kapa Research και προορίζεται για εκδηλώσεις υψηλού πνευματικού επιπέδου,σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα ξένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.
Πηγή: ana-mpa

NO COMMENTS

Leave a Reply