Δύο οι προτάσεις για την ψήφο ομογενών στο νέο εκλογικό νόμο

Δύο οι προτάσεις για την ψήφο ομογενών στο νέο εκλογικό νόμο

Την εκλογή αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναμένει η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει τη διαβούλευση με τα κόμματα για τον νέο εκλογικό νόμο.
Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, στην οποία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Η συνάντηση που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης με τον πρώην υπουργό και βουλευτή Α Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη συμβολίζει, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, την εκκίνηση της προετοιμασίας για τη διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου. Θωρείται πολύ πιθανό να συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις διατάξεις του νέου νόμου μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Αναμένεται να υπάρξει ειδική ρύθμιση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, για την οποία υπάρχουν δύο προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την πρώτη πρόταση, η οποία θεωρείται επικρατέστερη, θα συνταχθούν λίστες επικρατείας, αποτελούμενες από πέντε εκπροσώπους των αποδήμων για κάθε κόμμα, από τις οποίες θα αναδεικνύονται οι εκπρόσωποί τους στο εθνικό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση, πρέπει να προσδιοριστούν ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες για τους απόδημους, όπου θα χρειαστεί να απογραφούν οι εκλογείς και να προσδιοριστούν εκλογικές περιφέρειες (π.χ. εκλογική περιφέρεια της Αυστραλίας, της Αμερικής κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει θέμα της δημόσιας διαβούλευσης.

NO COMMENTS

Leave a Reply