Σε δημόσιο διάλογο αρχές Δεκέμβρη ο νέος εκλογικός νόμος – Τι προτείνεται...

Σε δημόσιο διάλογο αρχές Δεκέμβρη ο νέος εκλογικός νόμος – Τι προτείνεται για τους ομογενείς

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε δημόσιο διάλογο από την κυβέρνηση το σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο.
Ο κυβερνητικός στόχος πραγματοποίησης των εκλογών του 2013 με το «γερμανικό μοντέλο» απαιτεί κοινοβουλευτική συναίνεση 200 βουλευτών, με αποτέλεσμα να καθίσταται καθοριστικός ο ρόλος που θα διαδραματίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εξελίξεις.
Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι για πρώτη φορά η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο έχει μετατοπιστεί από το θέμα της αναλογικότητας στην εκπροσώπηση στο ζήτημα της πολιτικής αυτονομίας κομμάτων και βουλευτών, αποδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

•Προτάσεις

Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή που είχε οριστεί από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούση, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγείται τη δημιουργία 180 μονοεδρικών περιφερειών, 10-13 πολυεδρικών περιφερειών, τη δυνατότητα συμμετοχής των βουλευτών στα ψηφοδέλτια των μονοεδρικών και των πολυεδρικών, και προτείνει να μην υιοθετηθεί το σύστημα της «διπλής» ψήφου (επιλογή άλλου υποψηφίου στη μονοεδρική και άλλου κόμματος στην πολυεδρική).

Προτείνει, επίσης, δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα που θα λάβει ποσοστό 40%.

Αν και η επιτροπή έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για τα περισσότερα ζητήματα, αναμένεται να τεθούν στον δημόσιο διάλογο και οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν επεξεργαστεί τα μέλη της.

•ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Δικαίωμα συμμετοχής και στην περιφερειακή λίστα

Οι υποψήφιοι βουλευτές που θα κατέρχονται στις μονοεδρικές περιφέρειες θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και στη λίστα του κόμματος που θα κατατίθεται στην ευρύτερη πολυεδρική περιφέρεια.

Η επιλογή αυτή προβλέπεται και στον γερμανικό εκλογικό νόμο, λόγω του γεγονότος ότι η κάθοδος ενός σημαντικού «ονόματος» σε μονοεδρική περιφέρεια εμπεριέχει τον κίνδυνο αποτυχίας του βουλευτή, οπότε η παράλληλη συμμετοχή του -με την έγκριση του κόμματος- σε εκλόγιμη θέση στη λίστα του περιφερειακού ψηφοδελτίου εξασφαλίζει την είσοδό του στο Κοινοβούλιο. Σχεδόν το σύνολο των υποψήφιων βουλευτών στις μονοεδρικές περιφέρειες της γερμανικής επικράτειας κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις της περιφερειακής λίστας, με αποτέλεσμα να εξαρτούν την εκλογή τους ουσιαστικά από το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα.

Στη Γερμανία, επίσης, η ανάδειξη των υποψήφιων βουλευτών γίνεται από άμεση εκλογή των μελών του κόμματος στη μονοεδρική περιφέρεια, ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις, τα μέλη του κόμματος απευθύνονται σε δικαστικές Αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες να ελέγξουν τη νομιμότητα των εσωκομματικών εκλογών.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν ότι η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου θα «φέρει» στη χώρα μας ένα ντόμινο αλλαγών στον τρόπο ανάδειξης των υποψήφιων βουλευτών των κομμάτων, τα οποία θα «πιεστούν» από τα μέλη τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της «γερμανικής» άμεσης ψηφοφορίας από την κομματική βάση.

•ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Δημιουργία 180 μονοεδρικών, 10-13 πολυεδρικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο της επιτροπής περιλαμβάνει την πρόταση για δημιουργία 180 μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών, των οποίων το εκλογικό σώμα θα αποτελείται από 60.000 -κατά μέσο όρο- ψηφοφόρους. Στη δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην επιτροπή για τη δημιουργία 160 ή ακόμα και 200 μονοεδρικών περιφερειών ανά την επικράτεια.

Για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β Αθηνών, προτείνεται η κατάτμησή της σε 25-27 μονοεδρικές περιφέρειες. Παράλληλα, για τις μονοεδρικές περιφέρειες η επιτροπή προτείνει να υπάρχει ο βασικός υποψήφιος βουλευτής και ένας αναπληρωματικός, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα επιλογής (σταυρού) από τους εκλογείς. Για τον σχεδιασμό των ευρύτερων πολυεδρικών περιφερειών η επιτροπή επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή ταύτισή τους με τις διοικητικές περιφέρειες του β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες θα προβλέπονται στο σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να αποφασιστεί από τη διαβούλευση αν ο αριθμός των ευρύτερων εκλογικών περιφερειών θα είναι από 11 έως 15 ή θα επικρατήσει η πρόταση να είναι κατά δύο λιγότερες από τον αριθμό των διοικητικών περιφερειών.

•ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Όχι στη «διχασμένη ψήφο»

Η επιτροπή θα εισηγηθεί αρνητικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δυνατότητα του «διχασμού της ψήφου» που ισχύει στη Γερμανία, δηλαδή στη δυνατότητα του ψηφοφόρου να επιλέγει τον βουλευτή ενός κόμματος στη μονοεδρική εκλογική περιφέρεια και άλλο κόμμα στην πολυεδρική περιφέρεια με τη λίστα. Ακόμα και στη Γερμανία η εφαρμογή της «διχασμένης ψήφου» δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους ψηφοφόρους.

•ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τι προτείνεται για τους ομογενείς

Μέχρι σήμερα οι Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού διαθέτουν δικαίωμα ψήφου -το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο- στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας όπου είναι εγγεγραμμένοι. Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή των Ελλήνων μεταναστών, έτσι ώστε να προσδιοριστεί η αντιπροσωπευτικότητά τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού φέρεται να έχει ζητήσει την παράλληλη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου και τη δυνατότητα να επιλέγουν οι Έλληνες μετανάστες αν θα ψηφίζουν για τις ελληνικές εκλογικές περιφέρειες, ή για τους βουλευτές που θα τους εκπροσωπούν ανά ήπειρο (βουλευτές Αυστραλίας, Ευρώπης, Αμερικής).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα εισηγηθεί την εκλογή ενός μικρού αριθμού (3-5) βουλευτών των μεταναστών από λίστα Επικρατείας, αφού τα ψηφοδέλτια Επικρατείας με τη μορφή που τα γνωρίζαμε καταργούνται, ενώ εναλλακτικά προτείνεται η εκλογή ενός ή δύο βουλευτών ανά ήπειρο.
(Πηγή: Έθνος)

NO COMMENTS

Leave a Reply