Ολοκληρώ- θηκαν οι εργασίες της 6ης Τακτικής Συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ

Ολοκληρώ- θηκαν οι εργασίες της 6ης Τακτικής Συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ

Με την κοινή συνεδρίαση του Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανου Ταμβάκη και Μελλών του Προεδρείου με τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν στην 1η Συνάντηση των Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας Περιφερειών ΣΑΕ, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Προεδρείου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση οι νέοι ομογενείς παρουσίασαν τα συμπεράσματα από τις τριήμερες εργασίες τους, που επεξεργάστηκαν σε ομάδες εργασίας, ανά θεματικές ενότητες.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Π. Ταμβάκης, εκ΄ μέρους όλων των Μελών του Προεδρείου, όπως και οι Συντονιστές Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Κώστας Μενεγάκης και Χάρης Γκουβέλης, που παραβρέθηκαν, συνεχάρησαν τους νεαρούς συνέδρους για την εξαιρετική δουλειά τους, τη ζωντάνια και τα φιλόδοξα σχέδια που θέτουν, με τη διαβεβαίωση ότι το ΣΑΕ θα στηρίζει με κάθε τρόπο την υλοποίηση των στόχων τους.

«Κάναμε πράξη τη δέσμευση μας να θέσουμε τις βάσεις για την οργάνωση της Νεολαίας μας. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Από εδώ και πέρα έχετε πολύ μεγάλο έργο και με χαρά διαπιστώνων ότι δικαιώνετε τις προσδοκίες μας. Σε σας έγκειται ο πολλαπλασιασμός του Δικτύου, με δεδομένη την αμέριστη στήριξη μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ταμβάκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ αναφέρθηκε και στον άδικο χαμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, και κάλεσε τους νέους ομογενείς να στείλουν ειρηνικό μήνυμα κατά της βίας και του αποκλεισμού, ενώνοντας τη φωνή τους με όλους τους πολίτες της Ελλάδας.

Οι σύνεδροι εξέπληξαν ευχάριστα όλους με την ιστοσελίδα που κατασκεύασαν, σε πολλές γλώσσες ( www.unitethemarbles.org), για να συλλέξουν υπογραφές απ΄ όλο τον κόσμο, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Οι πρώτες υπογραφές θα κατατεθούν ηλεκτρονικά αύριο, στις 12 το μεσημέρι, από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου οι νέοι, μαζί με το Προεδρείο του ΣΑΕ, θα ξεναγηθούν από τον Πρόεδρο του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

Τα πορίσματα από τις εργασίες της πρώτης συνάντησης νεολαίας θα καταχωρηθούν τις προσεχείς ημέρες στην ιστοσελίδα, που δημιούργησαν, www.nesae.gr.

Εργασίες Προεδρείου ΣΑΕ

Στο πλαίσιο της 6ης Τακτικής Συνεδρίασης, από 4 έως 6 Δεκεμβρίου, το Προεδρείο ασχολήθηκε με θέματα προγραμματισμού δραστηριοτήτων, ενώ έγιναν παρουσιάσεις του προγράμματος «Κιβωτός του Ελληνισμού», η υλοποίηση του οποίου προχωράει ικανοποιητικά, και του επιχειρηματικού- τεχνολογικού σχεδίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στις συναντήσεις με Υπουργούς της Κυβέρνησης και με την Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, έγινε αναφορά στην Ετήσια Έκθεση του ΣΑΕ, που θα συζητηθεί την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής, στους στρατηγικούς στόχους που μπαίνουν, με έμφαση στην ανάπτυξη της δικτύωσης των Απανταχού Ελλήνων, όπως και στην ψήφο των αποδήμων

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Σπύρο Κουβέλη

Στην πρώτη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Σπύρο Κουβέλη, στις 5 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Προεδρείου ενημέρωσαν για τις έως τώρα δραστηριότητες και τα μελλοντικά σχέδια. Ο κ. Κουβέλη χαρακτήρισε το ΣΑΕ ως έναν από τους βασικούς πυλώνες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν συγκεκριμένες δράσεις.

«Το βασικότερο είναι να ξέρουμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ΣΑΕ, ένα θεσμοθετημένο όργανο από την εθνική νομοθεσία, να μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την υλοποίηση μιας πολιτικής για τον απόδημο», τόνισε-μεταξύ άλλων-ο κ. Κουβέλης. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βάλουμε πολύ ξεκάθαρα τις στρατηγικές μας προτεραιότητες, τους επιχειρησιακούς μας στόχους για το τι θέλουμε να κάνουμε και κυρίως το να υπάρξει μία αμφίδρομη επικοινωνία με τους Έλληνες της διασποράς».

Για την ψήφο των αποδήμων είπε ότι «το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος και να δοθεί μία οριστική λύση, που θα δώσει την αίσθηση και τη σιγουριά στους απόδημους Έλληνες ότι έχουν ουσιαστική και πραγματική εκπροσώπηση».

Συνάντηση με Προεδρείο της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής

Η ετήσια έκθεση του ΣΑΕ κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε το Προεδρείο στις 5 Δεκεμβρίου με την Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, Ελπίδα Τσουρή, και τα Μέλη του Προεδρείου της Επιτροπής, Σπύρο Ταλιαδούρο, Α΄ Αντιπρόεδρο και Βέρα Νικολαϊδου, εκ μέρους του ΚΚΕ. Στη συνάντηση παρέστη και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γρηγόρης Νιώτης.

Όπως τόνισε η κα Τσουρή, εκείνο που προέχει είναι η ιεράρχηση προτεραιοτήτων και στόχων, καθώς τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και σοβαρά, και ποικίλουν από χώρα σε χώρα, και ανά περιφέρεια. Σημείωσε, δε, ότι με τη συζήτηση της Ετήσιας Έκθεσης του ΣΑΕ στη Βουλή, στις 10 Δεκεμβρίου, θα δοθεί η δυνατότητα να καθοριστεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός, με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα.

Πριν από τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, η «Ετήσια Έκθεση 2008» του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού θα παρουσιαστεί στις 8 του μηνός σε κοινή συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ, με επικεφαλής τον Στέφανο Ταμβάκη, με τις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς. Την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, η Έκθεση θα συζητηθεί σε κοινή συνεδρίαση με τις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Συνεργασία με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκο Μπόλαρη

Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκο Μπόλαρη, συζητήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης της συνεργασίας με τον απόδημο ελληνισμό όχι μόνο σε θεσμικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, αξιοποιώντας τη δομή του ΣΑΕ.

«Παιδεία -Πολιτισμός -Επιχειρηματικότητα, είναι το τρίπτυχο στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε από κοινού», τόνισε ο κ. Μπόλαρης, σημειώνοντας ότι απαιτείται συντονισμός και να δομηθούν σχέσεις οικονομίας, μέσω του ΣΑΕ, ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο η συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, με όρους διαφάνειας.

Ο κ. Μπόλαρης πρότεινε να γίνει ειδική συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ, με τη συμμετοχή συναρμοδίων φορέων και στη συνέχεια τη διοργάνωση ενός συνεδρίου επιχειρηματιών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη συνέχεια το προεδρείο του ΣΑΕ είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Βασίλη Θωμαϊδη. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόταση του ΣΕΒΕ για την ανάπτυξη ενός δικτύου επιχειρηματικής συνεργασίας, μεταξύ των Ελλήνων ανά τον κόσμο, σε συνεργασία με το ΣΑΕ.

Συνεργασία με την ΠΑΔΕΕ

Στο πλαίσιο της 6ης Τακτικής Συνεδρίασης το Προεδρείο του ΣΑΕ είχε συνάντηση και με τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), βουλευτή Σουηδίας, Νίκο Παπαδόπουλο.

Στη συνάντηση εκφράστηκε η βούληση οι δύο οργανώσεις να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, σε μία συντονισμένη προσπάθεια προώθησης των εθνικών μας θεμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε να γίνει την άνοιξη του 2010 κοινή συνεδρίαση των Προεδρείων των δύο οργανώσεων

Συνεργασία ΣΑΕ με την Υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Τζάκρη

Τα θέματα της «ψήφου των αποδήμων Ελλήνων» και τα προβλήματα που σχετίζονται με την απόκτηση ελληνική ιθαγένειας, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε το Προεδρείο του ΣΑΕ, στις 4 Δεκεμβρίου, με την Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη.

Για το καίριο, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της συμμετοχής των ομογενών στις εθνικές μας εκλογές, από τους τόπους κατοικίας τους, η κα Τζάκρη τόνισε τη σταθερή θέση της κυβέρνησής επί του θέματος. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι σε επεξεργασία το νέο εκλογικό σύστημα της χώρας και στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει, θα ληφθεί υπ’ όψη η θέση του ΣΑΕ, σημειώνοντας ότι η πρόταση που είχε καταθέσει το ΣΑΕ επί του θέματος είχε υιοθετηθεί εξ’ ολοκλήρου από το ΠΑΣΟΚ.

«Είμαστε σταθερά υπέρ της συμμετοχής των αποδήμων μας από τους τόπους κατοικίας τους, με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας, αλλά και την αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου, με την έννοια ότι οι ομογενείς μας θα πρέπει να εκπροσωπούνται στην ελληνική βουλή από ομογενείς», τόνισε-μεταξύ άλλων- η κα Τζάκρη.

Σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα, που σχετίζονται με την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, ειδικότερα στην Περιφέρεια χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης, διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα από το υπουργείο, ώστε να διευκολυνθούν οι ομογενείς που αιτούνται την ελληνική ιθαγένεια.

Πρωτοβουλία για τα Ιατρικά Κέντρα του HelleniCare

Το Προεδρείο του ΣΑΕ είχε επίσης συνεργασία με τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΣΑΕ, Ανδρέα Άθενς, για το θέμα των Ιατρικών Κέντρων του HelleniCare. Το προεδρείο του ΣΑΕ αποφάσισε να εξετάσει τις δυνατότητες συμμετοχής του ΣΑΕ στη διαχείριση των Ιατρικών Κέντρων. Η δύο πλευρές, ΣΑΕ και HelleniCare, αναθέσανε στους νομικούς συμβούλους τους την εξέταση όλων των παραμέτρων, προκειμένου να καταλήξουν σε μία τελική πρόταση συνεργασίας, την οποία θα υποβάλλουν στο Προεδρείο του ΣΑΕ.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης και ο κ. Άθενς ανέλαβαν την πρωτοβουλία να κινηθούν από κοινού για την εξασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη λειτουργία των Ιατρικών Κέντρων.

Αναλυτικά ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό από την 6η Τακτική Συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ και την 1η Συνάντηση των Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας Περιφερειών ΣΑΕ στην ιστοσελίδα: www.sae.gr

Από τις 4 Δεκεμβρίου η ιστοσελίδα του ΣΑΕ λειτουργεί και στη ρωσική γλώσσα.

NO COMMENTS

Leave a Reply