18η Δεκεμβρίου: «Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη»

18η Δεκεμβρίου: «Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη»

Η 18η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως η «Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη». Είναι μία ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους μετανάστες του κόσμου, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προστασία των δικαιωμάτων των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν μακριά από τις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2008 , το 8,1% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή 960.000 άτομα είναι νόμιμοι μετανάστες.

Με κεντρικό σύνθημα «Σαν στο σπίτι σας» πραγματοποιείται σήμερα στην πλατεία Κουμουνδούρου πολιτιστική εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη». Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών.

Εκπρόσωποι Οργανώσεων και πολιτιστικών συλλόγων από το Αφγανιστάν, τη Νότια Αφρική, τη Γεωργία, την Αλβανία, τη Νιγηρία, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συμμετέχουν σε φεστιβάλ μουσικής, φεστιβάλ κουζίνας και σε παζάρι με είδη λαϊκής τέχνης. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ με χορευτικές και μουσικές παραστάσεις. Στόχος της εκδήλωσης είναι να τονιστεί η έννοια της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας και να έρθουν σε επαφή οι Αθηναίοι με τη ζωή και την κουλτούρα συνανθρώπων τους από άλλες χώρες.

Επίσημο χαιρετισμό εκ μέρους της υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία δεν παρέστη στην εκδήλωση λόγω υποχρεώσεών της στη Βουλή, ανέγνωσε η κυρία Κοντούλη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ενταξης του υπουργείου.

Στο χαιρετισμό της η υπουργός ευχαρίστησε όλους τους μετανάστες που προσφέρουν με τη δουλειά τους, τις οικογένειές τους, και την κουλτούρα τους στην Ελλάδα και ανέφερε ότι «η μετανάστευση σε όσες χώρες υιοθετήθηκαν ενεργές πολιτικές αποτελεί ευχή. Η κακή διαχείρισή της όμως μπορεί να την καταστήσει κατάρα. Στην Ελλάδα που επιθυμούμε, και αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε, δεν υπάρχουν διακρίσεις σε Έλληνες και μη. Υπάρχουν μόνο κοινοί στόχοι για τους οποίους καλούμαστε όλοι να εργαστούμε για να τους πετύχουμε. Η οικοδόμηση μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής κοινωνίας, απαιτεί τη συστράτευση όλων των ενεργών δυνάμεων της χώρας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο και τα οφέλη για τους Έλληνες και τους μετανάστες θα είναι μεγαλύτερα». Συμπλήρωσε ακόμα ότι η ημέρα αυτή μπορεί να είναι αφορμή να προβληματιστούμε όλοι μας για τα αίτια της μετανάστευσης, το δουλεμπόριο, τα προβλήματα που δημιουργούνται και την ξενοφοβία. Και τόνισε ότι είναι ευθύνη του κράτους η περαιτέρω ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Ειδικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ανδρέας Τάκης, ο οποίος τόνισε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης έχει υιοθετηθεί μια νέα αντίληψη και θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα των μεταναστών, στην προστασία και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στην ενσωμάτωση των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη μετανάστευση είναι «ένα στοίχημα για το κοινό καλό, την ασφάλεια και την ευτυχία όλων μας».

Οι εκδηλώσεις για την «Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη», γίνονται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και υποστηρίζονται από τη Διεθνή Αμνηστία, το πρόγραμμα Praksis, το ΙΜΕΠΟ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Συνάντηση με μεταναστευτικές οργανώσεις

Στο πλαίσιο της σημερινής Ημέρας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μαζί με την υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη και τον γενικό γραμματέα μεταναστευτικής πολιτικής Ανδρέα Τάκη, συναντήθηκαν στο υπουργείο με αντιπροσωπείες μεταναστευτικών οργανώσεων.

Σε αυτή τη συνάντηση ακούστηκαν οι απόψεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη χώρα μας. Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε γενικότερα στο θέμα της μετανάστευσης, ένα ζήτημα το οποίο όπως είπε η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά καθώς υπάρχουν πολλοί απόδημοι Έλληνες σε χώρες του εξωτερικού.

Ο υπουργός υποσχέθηκε στους μετανάστες πως θα μπορούν να ψηφίζουν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, δηλαδή αυτές του Νοεμβρίου του 2010, ενώ είπε πως θα λυθεί και το θέμα της ιθαγένειας για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών. Αυτά αποτυπώνονται και στο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που όπως είπε ο υπουργός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ήταν ένα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκε ο υπουργός κατά τη σύντομη ομιλία του για να πει χαρακτηριστικά πως “σφραγίζουμε τα σύνορα, αλλά ανοίγουμε την καρδιά μας”.

Τέλος ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ίδρυση ειδικής γραμματείας στο υπουργείο Εσωτερικών για την μεταναστευτική πολιτική όπου τοποθετήθηκε ο Ανδρέας Τάκης, ο οποίος ως πρώην βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των μεταναστών.

Μπαν Κι-Μουν: “Η μετανάστευση δεν προκαλεί την κρίση”

“Η μετανάστευση όχι μόνο δεν προκαλεί την κρίση, αλλά είναι μέρος της μακροπρόθεσμης λύσης”, τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για τους Μετανάστες.

Οπως σημειώνει ο γγ του ΟΗΕ, η μετανάστευση αγγίζει κάθε χώρα, είτε είναι χώρα προέλευσης, διακίνησης και προορισμού, είτε ο συνδυασμός και των τριών. Υπολογίζεται ότι το 2009, συνολικά 200 εκατομμύρια άνθρωποι, το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζούσαν έξω από τη χώρα που γεννήθηκαν.

“Η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό και χρήσιμο βίωμα για τους ίδιους τους μετανάστες, για τις κοινωνίες προέλευσης και τις κοινωνίες υποδοχής. Ωστόσο, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες, είναι οι διακρίσεις, η εκμετάλλευση και η κακοποίηση. Οι μετανάστες γίνονται συχνά στόχοι λεκτικού μίσους, διωγμών και βίας. Κατηγορούνται άδικα για την τέλεση εγκλημάτων ή ως υπεύθυνοι για τις οικονομικές δυσκολίες, ενώ υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις”, αναφέρει ο Μπαν Κι-Μουν και προσθέτει:

“Η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει κάνει τους μετανάστες περισσότερο ευάλωτους. Πολλές χώρες έχουν εντείνει τους περιορισμούς στη μετανάστευση, ενώ έχουν υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Αυτού του είδους τα μέτρα μπορεί να αυξήσουν την εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν την εντύπωση ότι οι μετανάστες ευθύνονται εν μέρει για τις συνέπειες της κρίσης, τροφοδοτώντας την ξενοφοβία και τις ξενοφοβικές συμπεριφορές”.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, ακόμη και σε μέρη όπου η ανεργία είναι υψηλή, υπάρχει συχνά ζήτηση για ξένους εργάτες σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι προσφέρουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Μπαν Κι-Μουν αναφέρεται στη Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Διακινούμενων Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών, που αποτελεί, όπως τονίζει, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, και καλεί όλα τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει ή προσχωρήσει στη Σύμβαση, να το πράξουν.

Ο γγ του ΟΗΕ προτρέπει τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της πολιτικής για τη μετανάστευση, και να ενημερώσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη θετική συμβολή των μεταναστών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή των χωρών υποδοχής τους.

Μ.Χρυσοχοΐδης: “Να διαχειριστούμε τη νέα πραγματικότητα”

“Η σημερινή παγκόσμια οικονομική ύφεση αποτελεί πηγή κοινωνικών ανισοτήτων, ανεργίας, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού,” αναφέρει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι “οι μεταναστευτικές ροές εγείρουν σημαντικά ανθρωπιστικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που προστίθενται στην ήδη σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης που βιώνουν οι δυτικές κοινωνίες”. Σημειώνει ότι “η νέα αυτή πραγματικότητα με τη σειρά της γεννά τριβές, εχθρικές συμπεριφορές, ξενοφοβικές ή ρατσιστικές που στοχοποιούν το μετανάστη και τον καθιστούν απόκληρο της κοινωνικής διαδικασίας. Τα φαινόμενα όμως αυτά δεν προδίδουν μόνο την ύπαρξη στερεοτύπων, αλλά και την ανεπάρκεια ολοκληρωμένων πολιτικών διαχείρισης της μετανάστευσης – νόμιμης και παράνομης”.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρει ότι, “εδώ και είκοσι χρόνια, η χώρα μας ουσιαστικά έσπρωχνε το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Αυτό που η κοινωνία βιώνει καθημερινά, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, η πολιτική ηγεσία το αντιμετώπισε στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματικά, με ημίμετρα και κυρίως, χωρίς να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Σήμερα, αρκεί ένας περίπατος στο κέντρο της Αθήνας για να διαπιστώσει κανείς το τεράστιο ανθρωπιστικό δράμα που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πολίτης βιώνει ένα πολύπλευρο φάσμα ανασφάλειας που εκτείνεται από την εγκληματικότητα μέχρι τη δυσλειτουργία των υποδομών υγείας, πρόνοιας, παιδείας αλλά και των νέων συνθηκών εργασίας. Με αυτές τις συνθήκες, δημιουργείται ένα μίγμα κοινωνικής δυσφορίας με απρόβλεπτες συνέπειες”.

Ο υπουργός επισημαίνει επίσης τα εξής: “Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η Ελλάδα είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε ακρίτες και καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε ανθρωπιστικές κρίσεις, με εκατοντάδες απελπισμένους συνανθρώπους μας που αναζητούν πέρασμα στην Ευρώπη, θύματα πρακτικών εκμετάλλευσης και εξευτελισμού. Όμως ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια διακριτή γραμμή με το χθες και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα με ένα νέο πνεύμα ανθρωπισμού, ευθύνης και συνεργασίας εντός και εκτός συνόρων”.

Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο ευθύνης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός σημειώνει ότι “σε λίγους μήνες, μια νέα Υπηρεσία Ασύλου που θα συνοδεύεται από νέες υποδομές (Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών) και συμπληρωματικές δομές φιλοξενίας , πλήρως ανταποκρινόμενες στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα θα αντικαταστήσει το σημερινό χαοτικό, γραφειοκρατικό και απάνθρωπο καθεστώς χορήγησης ασύλου σε όλα του τα στάδια. Επίσης, με το νέο έτος τα Σώματα Ασφαλείας θα έχουν στα χέρια τους έναν οδηγό καλής συμπεριφοράς απέναντι σε ευάλωτες και μειονοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μεταναστών, αλλά και όσων υφίστανται διακρίσεις λόγω θρησκευτικής ή πολιτιστικής ετερότητας”.

“Από την ανάγκη να δεσμευθούμε δημόσια για τις προθέσεις, αλλά κυρίως για το έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την Ημέρα του Μετανάστη δημιουργήσαμε το ιστολόγιο ()”, κατέληξε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Συνεδρίαση διυπουργικής ομάδας για μετανάστες

Να αλλάξει εντελώς το καθεστώς παραμονής μη νομίμων μεταναστών στη χώρα μέσα στο 2010 είναι ο στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού άρχισε σήμερα τις εργασίες της η διυπουργική ομάδα που έχει δημιουργηθεί για να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει τη λειτουργία των “κέντρων καταγραφής και διαχείρισης μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών”.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας κατά την πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής ομάδας επεσήμανε ότι το σύστημα που λειτουργεί σήμερα έχει οδηγήσει την Ελλάδα στον διεθνή διασυρμό, έχει δημιουργήσει γκέτο στο κέντρο της Αθήνας και επίσης οδήγησε στην αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς οι αλλοδαποί αυτοί δεν έχουν άλλο τρόπο επιβίωσης, δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής και οδηγούνται στην παραβατική συμπεριφορά.

Ο κ. Βούγιας είπε προς την επιτροπή ότι η εικόνα που είχαν ως σήμερα τα κέντρα κράτησης μη νομίμων μεταναστών έθιγαν το βασικό πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και γι αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζήτησε συγνώμη από τους ανθρώπους που κρατούνται εκεί.

Η διυπουργική ομάδα θα επεξεργαστεί τη δημιουργία Κέντρων Καταγραφής και Διαχείρισης στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου ή και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αυξημένης μεταναστευτικής ζωής.

Στα κέντρα αυτά που θα λειτουργήσουν σταδιακά μέσα στο 2010 οι μετανάστες που περούν τα σύνορα θα καταγράφονται, θα διαπιστώνονται τα στοιχεία ταυτότητάς τους, θα υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και ανάλογα θα προωθούνται στην ενδοχώρα οι αιτούντες άσυλο και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι υπόλοιποι θα απελαύνονται.

Τα καθήκοντα των υπηρεσιών διαχείρισης των μη νομίμων μεταναστών αποτελούνται από τρία στάδια. Το πρώτο είναι η υποδοχή που θα περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις καταγραφή, δακτυλοσκόπηση, ταυτοποίηση. Το δεύτερο θα είναι ο εντοπισμός και η διαχείριση ευάλωτων ομάδων, όπως τα θύματα βασανισμών και τα ανήλικα και το τρίτο είναι η οργάνωση των κέντρων καταγραφής και διαχείρισης.

Η διυπουργική ομάδα θα επεξεργαστεί προβλήματα, όπως ο στόχος να είναι ενιαίος ο φορέας ο οποίος θα διαχειρίζεται τα Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης. Να αποφασιστεί σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν τα Κέντρα, από ποια κονδύλια θα χρηματοδοτηθούν και αν θα είναι ανοικτού ή κλειστού τύπου. Επίσης και επί μέρους θέματα που θα προκύπτουν. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

Στη διυπουργική επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Υγείας. Επίσης μετέχουν εκπρόσωποι από δεκατέσσερις άλλους φορείς στους οποίους περιλαμβάνοντο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσμου κλπ.
(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply