Οταν η Ελλάδα «τρώει τα παιδιά της»

Οταν η Ελλάδα «τρώει τα παιδιά της»

Stamos_Karamouzis
Ο Καθηγητής Στάμος Καραμούζης

Για καιρό τώρα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθούσαν να φέρουν πίσω καταξιωμένους Έλληνες του εξωτερικού που συνήθως έρχονταν στην Ελλάδα μη γνωρίζοντας τη σημερινή, άγρια πραγματηκότητα έχοντας στο μυαλό τους εικόνες αγνότητας από τις ιστορίες του παππού και της γιαγιάς. Σε αυτό το ζήτημα αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος της “Καθημερινής” Πάσχος Μανδραβέλης σε πρόσφατο άρθρο του.
“Η μετριοκρατία των ελληνικών πανεπιστημίων είτε τους έκανε (των ομογενών) σαν τα μούτρα της είτε τους πολέμησε σκληρά. Ενα παράδειγμα: Το 1998 μια ομάδα 32 πανεπιστημιακών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πρότεινε για μετάκληση τον παγκοσμίου φήμης φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο. Το ενδεκαμελές εκλεκτορικό σώμα του -κατά τα άλλα μεγαλύτερου πνευματικού ιδρύματος της χώρας- απέρριψε την πρόταση με ψήφους 6 – 4!
Μια αντίστοιχη ιστορία διαδραματίζεται αυτές τις μέρες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ξεκίνησε τη διαδικασία μετάκλησης ενός λαμπρού Ελληνα επιστήμονα της αλλοδαπής. Ο κ. Στάμος Καραμούζης είναι κοσμήτορας του τμήματος πληροφορικής του Regis University στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Το εν λόγω πανεπιστήμιο δεν είναι απλώς ένα από τα μεγαλύτερα (16.000 φοιτητές). Κατατάσσεται επί 13 χρόνια 27ο ανάμεσα στα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του U. S. News & World Report. Μόνο το τμήμα πληροφορικής στο οποίο είναι κοσμήτορας ο κ. Καραμούζης έχει 165 μέλη ΔΕΠ.
Οπως είναι φυσικό, το Πανεπιστήμιο Regis είναι αναγνωρισμένο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). Τα πτυχία δεκάδων Ελληνόπουλων έχουν επικυρωθεί χωρίς πρόβλημα και από το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ και από τον σημερινό ΔΟΑΤΑΠ. Από την Παρασκευή όμως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Το 27ο καλύτερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ μπορεί να πάψει να είναι αναγνωρισμένο από την ελληνική πολιτεία.”

Πολλές φορές οι Έλληνες του εξωτερικού αντιμετωπίζονται ως “ξένοι” που ήρθαν στην Ελλάδα για μακροχρόνιες διακοπές. Το γεγονός ότι κάποιοι σκέφτονται ότι η χώρα είναι ικανή να προσελκύσει κάποιους επιστήμονες μόνο για διακοπές είναι θλιβερό.

“Οπως είναι φυσικό, η έλευση ενός καταξιωμένου επιστήμονα της αλλοδαπής θορυβεί την ιθαγενή μετριοκρατία.” Γι’αυτό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας επιχείρησαν να μπλοκάρουν τη μετάκληση του κ. Καραμούζη στο εκλεκτορικό σώμα. Ευτυχώς κάποιοι εκ των διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία αντιστάθηκαν και ψήφισαν υπέρ της μετάκλησης.

“Οι υπερασπιστές, όμως, του τέλματος σκέφθηκαν κάτι σατανικό: απέστειλαν αίτημα στον ειδικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλειο Παπαζογλου, ζητώντας να αρθεί η αναγνώριση του Regis University από τον ΔΟΑΤΑΠ! Ζήτησαν δηλαδή από την ελληνική πολιτεία να πάψει να αναγνωρίζει ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Και ο πολιτικός προϊστάμενος της Ανώτατης Παιδείας αντί να γελάσει και να πετάξει το αίτημα στο καλάθι των αχρήστων το προώθησε για εξέταση. Ετσι, φτάσαμε στον έσχατο παραλογισμό: προκειμένου να μην έρθει ένας καθηγητής σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, η πολιτεία θα πάψει να αναγνωρίζει το 27ο καλύτερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ! “

2 COMMENTS

  1. Ο κ. Μανδραβέλης είναι από το 2001 υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Παν. Μακεδονίας με έναν από τους επιβλέποντες καθηγητές τον κ. Καραμούζη που τότε υπηρετούσε στο τμηά αυτό ως λέκτορας. Και ο νοών νοείτω …(no more needs to be said. ΟΚ?)

Leave a Reply