Εφυγε από τη ζωή, ο διπλωμάτης Βύρων Θεοδωρόπουλος

Εφυγε από τη ζωή, ο διπλωμάτης Βύρων Θεοδωρόπουλος

1Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο διακεκριμένος διπλωμάτης, πρέσβης επί τιμή, συγγραφέας και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βύρων Θεοδωρόπουλος.
Ο εκλιπών υπήρξε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΟΚ και το ΝΑΤO, πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη της εποχή των Σεπτεμβριανών το 1955 και μόνιμος υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών.
O Βύρων Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1946 έγινε δεκτός στη διπλωματικό σώμα και υπηρέτησε στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες στον OΗΕ και στο ΝΑΤO, ως πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, ως σύμβουλος πρεσβείας στην Αγκυρα και ως γενικός πρόξενος στην Αλεξάνδρεια.
Από το 1965, με το βαθμό του πρεσβευτή, διατέλεσε Διευθυντής των Τουρκικών και Κυπριακών Υποθέσεων, πρέσβης στον Καναδά, μόνιμος αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤO. Από το 1976 έως το 1981, οπότε και συνταξιοδοτείται, διορίστηκε μόνιμος υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και παράλληλα πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Στο συγγραφικό του έργο: Το Κυπριακό. Μια Ενδοσκόπηση (συλλογικός τόμος με τους Μεν.Αλεξανδράκη και Ευστ.Λαγάκο, Ευρωεκδοτική, 1987), Εξωτερική Πολιτική – Διπλωματία – Διπλωμάτες (Εκδόσεις Φυτράκη, 1990), Σκέψεις και προβληματισμοί για την εξωτερική μας πολιτική (συλλογικός τόμος με τους Ευστ.Λαγάκο, Γ.Παπούλια και Ι.Τζούνη, εκδόσεις Ι.Σιδέρης, 1995), Ανασκόπηση. Η Εξωτερική Πολιτική της Νεότερης Ελλάδας (εκδόσεις Ι.Σιδέρης, 1998), Θουκυδίδης Επίκαιρος (εκδόσεις Ι.Σιδέρης, 1998), Σύνορα. Η μεταβαλλόμενη σημασία της εδαφικής κυριαρχίας (εκδόσεις Ι.Σιδέρης, 1998), Το Παράλογο στις διεθνείς σχέσεις (εκδόσεις Ι.Σιδέρης, 2000), κ.ά. Το βιβλίο του Oι Τούρκοι και Εμείς (εκδόσεις Φυτράκη, 1988) βραβεύτηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου
«Εκφράζω την βαθιά συγκίνηση και λύπη μου για τον θάνατο του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου.
Υπήρξε κορυφαίος διπλωμάτης, ο οποίος καθ’ όλη του τη σταδιοδρομία, εργάσθηκε με αυταπάρνηση, αξιοπρέπεια και αξιομνημόνευτη παρρησία, με νηφαλιότητα και ήθος και πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Με πολυετή και ανεκτίμητη εμπειρία, έχοντας υπηρετήσει στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στον OΗΕ και στο ΝΑΤO, στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και στην Αλεξάνδρεια, ο Βύρων Θεοδωρόπουλος διετέλεσε και ως Μόνιμος Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Yπουργείου Εξωτερικών και παράλληλα Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Η πολύτιμη προσφορά του στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη χώρα μας, ήταν ανιδιοτελής και συνεχίσθηκε και μετά την συνταξιοδότησή του. Η Ελλάδα έχασε έναν σημαντικότατο συγγραφέα και στοχαστή, ο πολιτικός κόσμος έναν αξιόπιστο σύμβουλο, και το Υπουργείο Εξωτερικών έναν πολύτιμο καθοδηγητή.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήριά μου».
(Πηγή: Τα Νέα)

NO COMMENTS

Leave a Reply