Ελληνας Πρόξενος Χιλής: “Δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα”

Ελληνας Πρόξενος Χιλής: “Δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα”

10Ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Χιλή κ. Δημήτρης Βελισαρούλης μιλώντας στο americalatina ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για Ελληνα ανάμεσα στους νεκρούς ή στους αγνοούμενους. Στο Σαντιάγο ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και η διαδικασία επαφης με τους Ελληνες στη Χιλή συνεχίζεται. Όπως επισημαίνει ο κ. Βελισαρούλης οι υποδομές στη Χιλή είναι καλές και οι κατασκευές αντισεισμικές, κάτι που εξηγεί και τον μικρό -ευτυχώς- αριθμό των θυμάτων από έναν σεισμό 8,8 Ρίχτερ.

Κύριε Βελισαρούλη τι ενημέρωση έχετε για τους Ελληνες στη Χιλή;
Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για κανέναν Έλληνα αγνοούμενο. Στην περιοχή του Σαντιάγο έχουμε και εδω νεκρούς. Η ομογένεια που μένει μόνιμα στο Σαντιάγο φαίνεται πως δεν έχει πρόβλημα. Με την επικοινωνία που μπορέσαμε να κάνουμε δεν προκύπτει ότι υπάρχει Έλληνας ανάμεσα στα θύματα. Ούτε ομογενής ούτε τουρίστας.

Ηταν αισθητός ο σεισμός στο Σαντιάγο;
Στο Σαντιάγο ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Κουνηθήκαμε πολύ. Εγιναν ζημιές και στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Κράτησε πάνω από ένα λεπτό η δόνηση. Επεσαν επιπλα, υπήρξε πανικός έξω. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, αλλά όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος ησύχαζε και επέστρεφε πίσω. Οι Χιλιανοί έχουν εξοικίωση με αυτα τα φαινόμενα και οι κατασκευές τους έχουν τα πιο υψηλά αντισεισμικά στάνταρς. Οι μεγάλες ζημιές και τα θύματα εντοπίζονται στις περιοχές όπου ήταν το επίκεντρο, δηλαδη κοντά στο Μάουλε, στην Κονσιπσιόν.

Εχουμε Ελληνες στην Κονσεπσιόν;
Δεν εχουμε κοινότητα Ελλήνων στην Κονσεπσιόν. Μεμονωμένα υπάρχουν κάποιοι αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για κανέναν Έλληνα αγνοούμενο ή νεκρό. Η εκτίμηση από τις Αρχές -οι οποίες αντέδρασαν άμεσα- συνεχιζεται.

Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου ΣΑΕ με τον Συντονιστή, Περιφέρειας Λατ. Αμερικής
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Συντονιστή, Περιφέρειας ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής, κ. Νικηφόρο Νικολαϊδη στο Σαντιάγκο, είχε ο πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Στέφανος Ταμβάκης, αν και η επικοινωνία είναι πάρα πολύ δύσκολη μετά το ισχυρότατο σεισμό 8,8 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ, που εκδηλώθηκε χθες στη Χιλή.
Ο κ. Ταμβάκης μετέφερε τη συμπαράστασή του, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, και την ανησυχία του για την κατάσταση των Ελλήνων στη Χιλή. Όπως τον διαβεβαίωσε ο κ. Νικολαϊδης, από την έως τώρα ενημέρωση που έχει, οι Έλληνες που ζουν στη χώρα είναι καλά.
Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ είχε, επίσης, επικοινωνία, και με την Πρέσβη της Ελλάδας στη Χιλή, κα Χρυσούλα Καρυκοπούλου.

NO COMMENTS

Leave a Reply