Οταν “πέφτουν” τα σύνορα και οι λαοί έρχονται πιο κοντά…

Οταν “πέφτουν” τα σύνορα και οι λαοί έρχονται πιο κοντά…

ÍÅÏËÁÉÁ ÐÁÓÏÊ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÍÅÙÍΣτην Κόνιτσα, τα σύνορα “πέφτουν” και οι λαοί έρχονται πιο κοντά. Νέοι και νέες, φοιτητές και φοιτήτριες από διαφορετικές χώρες, λαούς, φυλές και θρησκείες από ολόκληρο τον κόσμο γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, γίνονται φίλοι, χορεύουν ηπειρώτικους χορούς και διασκεδάζουν το καλοκαίρι στα τοπικά πανηγύρια. Ανταλλάσσουν απόψεις για τη μετανάστευση, τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη μουσική και το χορό, την προσφυγιά, αλλά και τη λαϊκή παράδοση.

Κάθε καλοκαίρι, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Δήμος Κόνιτσας διοργανώνουν το “καλοκαιρινό σχολείο”, με θέμα την ανθρωπολογία, την εθνογραφία και τη συγκριτική λαογραφία. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, γεγονός που «τροφοδοτεί» κάθε χρόνο το θεσμό και τους διοργανωτές.

«Πριν από δέκα περίπου χρόνια δημιουργήσαμε το βαλκανικό δίκτυο πανεπιστημίων με την ονομασία ‘border crossings’. Στόχος του ήταν η επικοινωνία μεταξύ των καθηγητών από διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα των βαλκανικών χωρών, με σκοπό τη διοργάνωση συνεδρίων, ειδικών διαλέξεων και εργαστηρίων με τους φοιτητές. Όλα αυτά είχαν ιδιαίτερη επιτυχία και έτσι, πριν από πέντε χρόνια, γεννήθηκε η ιδέα του ‘καλοκαιρινού σχολείου’, για φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου από ολόκληρο τον κόσμο», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εμπνευστής του θεσμού, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Νιτσιάκος.

«Το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον είναι μεγάλο» τονίζει και ενδεικτικά αναφέρει ορισμένα από τα θέματα των μαθημάτων: ανθρωπολογία, εθνογραφία, λαογραφία, μουσική, πολιτισμός, φιλολογία, παγκοσμιοποίηση, θρησκευτικές ταυτότητες.

Έτσι, στις αρχές Αυγούστου, περίπου 90 φοιτητές από τα Βαλκάνια, από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία, από την Τουρκία, το Πακιστάν, ακόμη και την Κίνα, καταφθάνουν στην Κόνιτσα, όπου φιλοξενούνται για περίπου 20 μέρες, από τον τοπικό Δήμο, στις σχολές εκπαίδευσης δημοτικών αστυνομικών της περιοχής.

«Το ‘καλοκαιρινό σχολείο’ γίνεται σε μια εποχή που όλα τα χωριά της περιοχής είναι ζωντανά. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τα μαθήματα, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα τοπικά πανηγύρια, να γλεντούν με τον μοναδικό τρόπο της Ηπείρου, να χορεύουν στους ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής και να εξασκούν τα ελληνικά τους», τονίζει ο δήμαρχος Κόνιτσας, Χαράλαμπος Εξάρχου.

«Οι εντυπώσεις είναι οι καλύτερες. Οι φοιτητές δηλώνουν γοητευμένοι από τη φυσική ομορφιά της Κόνιτσας, τη ζεστή φιλοξενία, τη ζωντάνια της παράδοσης. Εγώ το ‘ευχαριστώ’ το ένιωσα έμπρακτα ως δήμαρχος», αναφέρει ο κ. Εξάρχου, ενώ από την πλευρά του ο κ. Νιτσιάκος σχολιάζει: «το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο ώστε και να ήθελε κανείς να το σταματήσουμε δεν θα μπορούσαμε τώρα πια..».

Φέτος διοργανώνεται το πέμπτο “καλοκαιρινό σχολείο” της Κόνιτσας. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα, ενώ ήδη καθηγητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για μια ακόμη ακαδημαϊκή εμπειρία κοντά στη φύση, στο μαγευτικό ηπειρώτικο τοπίο.
(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply