Συμφώνησε η ΕΕ για το σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας

Συμφώνησε η ΕΕ για το σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας

BELGIUM BRUSSELS EUROPE GREECEΠοσό ύψους 30 δισ. ευρώ το 2010 με επιτόκιο σταθερό περίπου 5%, για δάνεια τριετούς διάρκειας, αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
Στο παραπάνω ποσό θα προστεθούν και τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 15 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλα τα κράτη – μέλη.
Η βοήθεια αναμένεται να δοθεί μετά από διμερή συνεννόηση. Η Επιτροπή θα συντονίσει τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Τα ποσά για τα επόμενα χρόνια θα αποφασισθούν αργότερα, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα επικρατούν.
«Η δομή της βοήθειας θα είναι τέτοια ώστε να παροτρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει όσον το δυνατόν συντομότερα στην αγορά υπό κανονικές συνθήκες», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να το κάνει αυτό όταν χρειαστεί. «Η πρωτοβουλία της ενεργοποίησης του μηχανισμού θα ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.»
Χαρακτήρισε επίσης πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα για την πορεία του Προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο.
Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
Η απόφαση δίνει εντολή στην Επιτροπή μαζι με την ΕΚΤ και σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ να κάνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης και να διαπραγματευθεί τη συμφωνία για διμερή δάνεια, τόνισε.
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν από τα κράτη – μέλη της Ευρωζωνης και του Eurogroup.

Τη Δευτέρα η ρύθμιση των λεπτομερειών

Τη Δευτέρα συνέρχεται μια τετραμερής επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας, προκειμένου να ορισθούν οι ακριβείς τελικές λεπτομέρειες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Παράλληλα, θα πρέπει, όπου χρειαστεί, να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης (π.χ. έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια για τη δανειοδότηση της Ελλάδας).

Γ. Παπανδρέου: “To δίχτυ ασφαλείας πήρε συγκεκριμένη μορφή”
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ορόσημο για ένα ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα.

Όλη η δήλωση του Πρωθυπουργού:
«Στις 25 Μαρτίου μιλήσαμε για μια απόφαση ορόσημο, για ένα ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα.
Σήμερα, με την απόφαση του Eurogroup, το δίχτυ ασφαλείας πήρε συγκεκριμένη μορφή.
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά.
Η σημερινή εξέλιξη δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, τη χώρα μας.
Είναι μια σημαντική απόφαση για την ίδια την Ευρώπη, για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και με τη σημερινή απόφαση η Ευρώπη στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα:
Ότι κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα. Ότι η ΕΕ ήταν, είναι και παραμένει μία κοινότητα κοινών αξιών, κοινών στόχων και αλληλεγγύης.
Θέλω όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να είναι σίγουροι.
Οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, οι κόποι που καταβάλλουμε, που καταβάλλουμε όλοι μας, πιάνουν τόπο. Γιατί δουλεύουμε ακούραστα από την πρώτη μέρα με σχέδιο, πίστη στην Ελλάδα, πίστη στις δυνάμεις μας, με αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο για οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Βήμα – βήμα, μέρα με την ημέρα, ανοίγουμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει με σιγουριά στην έξοδο από την κρίση. Θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα της βιώσιμης ανάπτυξης, της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Κτίζουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας μας, ανακτούμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, πείθουμε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε το ίδιο μας το σπίτι.
Είναι ανάγκη σήμερα να συνεχίσουμε, να συνεχίσουμε με τις μεγάλες τομές, όλοι μαζί, με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα σε κάθε τομέα της πολιτικής, για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε για τον πολίτη και για την Ελλάδα».

Γ. Παπακωνσταντίνου: “Πολύ σημαντική απόφαση”

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την απόφαση του Eurogroup, καθώς, όπως είπε, το πλαίσιο στήριξης πήρε συγκεκριμένη μορφή.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές, συμπλήρωσε.
«Το μήνυμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σύνολο των χωρών έχει, ήδη, αναγνωρίσει τις προσπάθειες που κάνει η χώρα, ιδιαίτερα μετά από τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2010», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε λέγοντας:
«Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των τελευταίων μηνών και δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουν πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην Ελλάδα».

Ικανοποίηση Μπαρόζο για τη συμφωνία
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης σχετικά με τις τελευταίες λεπτομέρειες της ενδεχόμενης συντονισμένης βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι η απόφαση αποτελεί σαφή και ισχυρή δέσμευση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη κάνει αυτό που χρειάζεται για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αλλά και για να στηρίξει την Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.
«Με τη συμφωνία η Ευρώπη απέδειξε ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη πάνε μαζί», τονίζει ο κ. Μπαρόζο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να συνεχίσει την αυστηρή προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της και να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Νέα Δημοκρατία: “Οι τελευταίες εξελίξεις δεν δίνουν όλες τις αναγκαίες απαντήσεις στα πολλά και κρίσιμα ερωτήματα, που υπάρχουν, σε σχέση με το μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει άμεση, επίσημη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και, στη συνέχεια, η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης προς το συμφέρον του τόπου”.

ΚΚΕ: “Ο λαός πρέπει να έχει ξεκάθαρο ότι αυτό που παζαρεύει η κυβέρνηση με τους οργανισμούς των κερδοσκόπων, την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου να δανειστεί για λογαριασμό της ελληνικής πλουτοκρατίας, είναι το τι θα εισπράξουν και αυτοί από τη νέα άγρια σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων: Τη δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη δραστική μείωση συντάξεων και μισθών, την απελευθέρωση απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Ο λαός έχει καθήκον να μην επιτρέψει να καταδικαστούν αυτός και τα παιδιά του στην καπιταλιστική βαρβαρότητα”.

ΣΥΡΙΖΑ: “Η αποσαφήνιση των όρων του σχεδίου στήριξης που προσφέρει στη χώρα μας το Eurogroup και το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι απουσιάζει η στοιχειώδης πολιτική βούληση για στήριξη της ζώνης του ευρώ, καθώς και η στοιχειώδης κοινοτική αλληλεγγύη για στήριξη της Ελλάδας. Ο μηχανισμός αυτός, πέραν των άλλων, εισάγει τη λογική του ΔΝΤ στην ευρωζώνη και δεν είναι ικανός να προστατεύσει ούτε το ευρώ αλλά ούτε και τη χώρα μας από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών. Το μόνο που φαίνεται με βεβαιότητα να επιφέρει είναι νέα επώδυνα, υφεσιακά μέτρα, που θα βυθίσουν τη χώρα σε ένα βαθύ και παρατεταμένο τέλμα.
Η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να ζητήσει την ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού, που μας οδηγεί στην αγκαλιά του ΔΝΤ και έχει ως προαπαιτούμενο τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων.
Οι αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη αποτελούν σήμερα τη ζωντανή ελπίδα για την αναστροφή της πορείας στη χώρα μας, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο”.

ΛΑΟΣ: “Ουδέποτε στην ιστορία της η Ελλάδα δεν είχε ανάλογη κατρακύλα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Συσσωρευμένα λάθη, απ’ τη μεταπολίτευση ως σήμερα, εκδηλώθηκαν ως τεράστιο πρόβλημα αφού η Ελλάδα βρέθηκε με μια εξαιρετικά αδύναμη σε αποτελεσματικότητα κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου ευθύνεται γιατί επιμένει να δίνει τη μάχη με ανεπαρκείς ανθρώπους γύρω του”.

NO COMMENTS

Leave a Reply