Προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ανακοίνωσε και επισήμως ο πρωθυπουργός

Προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ανακοίνωσε και επισήμως ο πρωθυπουργός

222Από το Καστελόριζο (φωτ.) ανακοίνωσε και επισήμως την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης , με ένα δραματικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός . «Μας περιμένει μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό, αλλά έχουμε χαρτογραφήσει το δρόμο» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, ζητώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους να στείλουν μήνυμα στους κερδοσκόπους.
Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος, τα οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θύμισαν τα ακατανόητα λάθη και τις εγκληματικές επιλογές που μας κληροδότησε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009.Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όλοι μας κληρονομήσαμε – η σημερινή Κυβέρνηση και Ελληνικός λαός – ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας.
Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα. Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες.

Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό. Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική. Να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, δυνατή, για να αισθανθούν όλοι οι Έλληνες περήφανοι.

Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν. Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία.

Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας. Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα.

Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε. Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά. Αλλά και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι.

Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες. Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους.

Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελόριζο, μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ
Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών είχε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
Η κ. Μέρκελ κάλεσε τον πρωθυπουργό μετά τη δήλωσή του και ενόσω ο ίδιος βρισκόταν σε σύσκεψη για τα προβλήματα του Καστελόριζου, στην οποία συμμετείχαν και τοπικοί φορείς.
Επιπλέον, το πρωί ο Γ. Α. Παπανδρέου δέχτηκε μήνυμα από τον Ισπανό ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων:

Νέα Δημοκρατία: Αντώνης Σαμαράς
«Συνέβη τελικά εκείνο που δεν έπρεπε:
Αιφνιδιασμένος και χωρίς κανένα σχέδιο για το αύριο, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να μεταθέσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες και δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο προσωπικό του “κατόρθωμα”, που λέγεται οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ούτε κατάλαβε γιατί οι αγορές «δεν ανταποκρίθηκαν» όλο το τελευταίο τετράμηνο: γιατί είχαν, απλούστατα, χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την Κυβέρνησή του, τις αντιφατικές επιλογές της, την παροιμιώδη διγλωσσία της και τις απίστευτες καθυστερήσεις της.
Το χειρότερο: ο κ. Παπανδρέου χρωμάτισε το μέλλον μας απολύτως απαισιόδοξα, μιλώντας για νέες “Οδύσσειες”, που ένας Θεός ξέρει πόσο καιρό ο ίδιος προβλέπει να κρατήσουν.
Όμως, ας γνωρίζει ο Ελληνικός λαός, ότι, όπως έγκαιρα προτείναμε άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής για την κρίση, έτσι και τώρα, θα προωθήσουμε λύσεις και πολιτικές που θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δ.Ν.Τ.
Η Ελλάδα έχει και τα μέσα και τους πόρους και τους ανθρώπους, να βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των ξένων αγορών, αλλά και των ίδιων των πολιτών της στο μέλλον της. Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε Σχέδιο εξ αρχής. Ούτε στη συνέχεια απέκτησε. Ούτε τώρα έχει.
Το μόνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι να πλήξει τη ΝΔ. Θυμίζω ότι εγώ είχα το θάρρος να μιλήσω εξ αρχής για τις δικές μας ευθύνες, από τις δικές μας πολιτικές. Που, πράγματι, δεν θεράπευσαν την κρίση του ελλείμματος… Αλλά η κρίση δανεισμού είναι αποκλειστικό «κατόρθωμα» του ΠΑΣΟΚ…
Όμως, το ΠΑΣΟΚ είναι πια το μικρότερο από τα προβλήματά μας. Το πιο σημαντικό είναι να βγούμε από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις μιαν ώρα αρχύτερα. Το μπορούμε και θα τα καταφέρουμε…».

KKE:
Η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού. Ήταν εδώ και καιρό προσχεδιασμένη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Όλα όσα ισχυρίζονται η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι προσχηματικά και αποπροσανατολιστικά. Είναι ψεύτικος ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί την ίδια στιγμή χαρίζει 17,5 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, δεκάδες δισεκατομμύρια με τον αναπτυξιακό νόμο σε βιομήχανους, εφοπλιστές, μειώνει τη φορολογία στο κεφάλαιο, αυξάνει τα προνόμιά του. Δίνει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και εκατοντάδες εκατομμύρια για στρατεύματα Κατοχής εκτός συνόρων.
Η συνεργασία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σηματοδοτεί κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων κατά του λαού. Όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα οξύνει τα προβλήματα και θα εμπλέξει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στους ανταγωνισμούς κεφαλαίων και κυβερνήσεων που οξύνονται μέσα και έξω από την ΕΕ.
Ο λαός πρέπει να διδαχθεί από την εμπειρία του. Όπως χθες με την ΟΝΕ, έτσι και τώρα οι θυσίες που θέλουν να του επιβάλουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, για να γίνει πιο ισχυρό και ανταγωνιστικό το ελληνικό κεφάλαιο, δεν θα έχουν κανένα όφελος για αυτόν. Αντίθετα τον οδηγούν σε έναν όλεθρο χωρίς τέλος.
Είναι ώρα ευθύνης για τους εργαζόμενους και το λαό. Είναι ώρα για ταξική λαϊκή ενότητα και συστράτευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Πατριωτισμός είναι η λαϊκή ενότητα και αντεπίθεση στα μονοπώλια. Να μην πτωχεύσει ο λαός αλλά η πλουτοκρατία. Ο λαός δεν χρωστάει, του χρωστάνε. Οι μόνες θυσίες που μπορούν να πιάσουν τόπο είναι οι θυσίες του αγώνα. Υπάρχει λύση προς όφελος του λαού και της χώρας. Λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

ΛΑ.ΟΣ:

«Πικρό δώρο» την ημέρα της ονομαστικής εορτής του πρωθυπουργού και «ήττα» της χώρας μας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την ανακοίνωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου για την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Καρατζαφέρης συνέστησε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή εξαλοτήτων όπως είπε, ενώ αναρωτήθηκε γιατί έκανε αυτή την ανακοίνωση ο κ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο.
Συγκεκριμένα ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο ομολόγησε την ήττα της Ελλάδος και τη δική του στη μάχη με την οικονομική κρίση.
Συνέστησε προς κάθε κατεύθυνση αυτοσυγκράτηση και είπε ότι οι εξαλότητες σε πράξεις ή λόγια τώρα, θα ζημιώσουν επιπλέον τον τόπο.
Δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, είπε ο κ.Καρατζαφέρης και κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η ανακοίνωση του πρωθυπουργού «ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο την ημέρα της εορτής του».

ΣΥΡΙΖΑ:
«Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΔΝΤ και ΕΕ, ολοκληρώνεται, σήμερα, μια φάση ενός δράματος με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, που οδηγεί όχι στην «Ιθάκη» όπως δήλωσε ο ίδιος αλλά στους «Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες» των αγορών, της Ευρ. Ένωσης και του ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της και σε πλήρη συνεργασία με ΝΔ και ΛΑΟΣ αποδείχθηκε ανίκανη να προστατεύσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού οδηγώντας σε μια πρωτοφανή οικονομική και πολιτική ομηρεία τους Έλληνες εργαζομένους.
Ο ελληνικός λαός θα υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα το εισόδημα, τα κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματά του. Ήδη η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την βούληση του ελληνικού λαού είναι τεράστια. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει το σθένος και την δημοκρατική ευαισθησία και να θέσει υπό την έγκριση του ελληνικού λαού τις επιλογές και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει».

Οικολόγοι Πράσινοι:
Για τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το μηχανισμό δανεισμού της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος και Ιωάννα Κοντούλη έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Σηματοδοτεί τη χρεοκοπία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, καθώς δε διασφαλίζει ούτε καν ότι η χώρα θα αποφύγει τελικά την πτώχευση. Τα δείγματα γραφής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αφορούν μόνο σαρωτικές μειώσεις εισοδημάτων και δικαιωμάτων, αλλά και εκτεταμένη λεηλασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.
Η ελληνική κυβέρνηση, η τωρινή και οι προηγούμενες, αλλά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στάθηκαν πολύ κατώτερες των περιστάσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, το ελληνικό Δημόσιο δε χρειαζόταν δανεικά, αλλά εγγυήσεις για να δανειστεί με αξιοπρεπή επιτόκια. Η χώρα αφέθηκε στο έλεος των χρηματαγορών, επειδή τις εγγυήσεις αυτές δεν τις διεκδίκησε η κυβέρνηση ούτε τις πρόσφεραν οι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Δεν θα μοιραστούμε αυταπάτες ότι γίνεται να μείνουμε ανέγγιχτοι, θα επιμείνουμε όμως σε συνολικές λύσεις για υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών, δίκαιη κατανομή των όποιων αναπόφευκτων βαρών, βιώσιμη πολιτική για την οικονομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι η ώρα να διαμορφώσουμε εναλλακτικές απαντήσεις για ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτική κρίση. Και, παράλληλα, να ζητήσουμε τις ευθύνες που απαιτεί η κοινωνία για όσα έπρεπε να είχαν αλλάξει και δεν άλλαξαν».
Η οικονομική κρίση και οι τελευταίες εξελίξεις θα είναι κεντρικό θέμα στην αυριανή συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.

NO COMMENTS

Leave a Reply