Διάλεξη για την Τουρκοκρατία στο DEREE από την Δρ. Molly Greene, καθηγήτρια...

Διάλεξη για την Τουρκοκρατία στο DEREE από την Δρ. Molly Greene, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Princeton

55Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη, με θέμα «Αναθεωρώντας την Τουρκοκρατία», έδωσε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ, Δρ. Molly Greene (φωτ.), στις 30 Απριλίου, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας (DEREE).
Η Δρ. Molly Green είναι καθηγήτρια ιστορίας και ελληνικών σπουδών στο φημισμένο Princeton University, στο New Jersey των ΗΠΑ και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας. Έκανε τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο, στη Τμήμα Σπουδών Εγγύς Ανατολής. Η Δρ. Greene μελετά την ιστορία της λεκάνης της Μεσογείου, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του ελληνικού κόσμου. Τα ενδιαφέροντά της στρέφονται στην κοινωνική και οικονομική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ελληνική εμπειρία υπό οθωμανική κυριαρχία. Επίσης ερευνά την πειρατεία στη Μεσόγειο και το θεσμό των αγορών στην περιοχή.

Το πρώτο της βιβλίο, «Ένας μοιρασμένος κόσμος: Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στην πρώιμη μοντέρνα Μεσόγειο», εξετάζει την μετάβαση από την ενετική στην οθωμανική κυριαρχία στην Κρήτη και αναθεωρεί την άποψη ότι η μετάβαση αυτή επέφερε μια ριζοσπαστική αλλαγή στο νησί. Το δεύτερο βιβλίο της, «Καθολικοί κουρσάροι και Έλληνες έμποροι: μια ναυτική ιστορία της Μεσογείου, 1450 – 1700», θα εκδοθεί το καλοκαίρι του 2010. Το επόμενο έργο της είναι μια ιστορία των Ελλήνων και του ελληνικού κόσμου υπό την οθωμανική κυριαρχία.

Έχοντας ζήσει στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια. μετά το πέρας των προπτυχιακών της σπουδών στο πανεπιστήμιο Tufts, η Δρ. Molly Greene έχει διδάξει μεσογειακή ιστορία, πρώιμο εμπόριο στην Μεσόγειο και τον Ινδικό Ωκεανό, εθνικισμό στα Βαλκάνια, ελληνική ιστορία από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι σήμερα και οθωμανική ιστορία.

Η διάλεξή της στο DEREE ήταν η 15η Ετήσια Διάλεξη προς τιμή του Κίμωνος Φράιαρ, ενός από τους σημαντικότερους Ελληνοαμερικανούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Μεταξύ άλλων, ο Κίμων Φράιαρ μετέφρασε στα Αγγλικά Καζαντζάκη, Ελύτη, Ρίτσο, Σινόπουλο και άλλους λογοτέχνες, συμβάλλοντας σημαντικά στη διάδοση της μοντέρνας ελληνικής λογοτεχνίας διεθνώς. Με το θάνατό του, το 1993, δώρισε μεγάλο μέρος του αρχείου του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Την ομιλήτρια προλόγισε ο καθηγητής ιστορίας του DEREE, ποιητής και μεταφραστής, Δρ. Χάρης Βλαβιανός.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, με έτος ίδρυσης το 1875. Αποτελείται από το PIERCE (Γυμνάσιο / Λύκειο) και το DEREE (προπτυχιακή, μεταπτυχιακή και συνεχιζόμενη εκπαίδευση), Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος έχει περίπου 5.000 μαθητές και φοιτητές και 33,000 απόφοιτους.

NO COMMENTS

Leave a Reply