Στην Ελλάδα η ηφαιστειακή τέφρα

Στην Ελλάδα η ηφαιστειακή τέφρα

55 14-23-34Οι νέες εκρήξεις από το ισλανδικό ηφαίστειο εξαπολύουν τέφρα σε ύψος 20.000 πόδια (περίπου 6,5 χλμ.), που σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να φτάσει στη Δυτ. Ελλάδα σήμερα το μεσημέρι.
Την πορεία του ηφαιστειακού νέφους παρακολουθεί από το πρωί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία ενδεχομένως να αποφασίσει μέτρα περιορισμού των πτήσεων σε τμήμα του ελληνικού εναέριου χώρου.
Σταδιακά και με την εύνοια των ανέμων το ηφαιστειακό νέφος προβλέπεται πως μέχρι τα μεσάνυχτα θα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού εναερίου χώρου υποχρεώνοντας ενδεχομένως την ΥΠΑ στην επιβολή περιορισμών. Ωστόσο, βάσει της πορείας που έχει διαγράψει το νέφος τα τελευταία 24ωρα τα προβλήματα που ίσως προκληθούν δεν θα έχουν έκταση ανάλογη με αυτή που έζησαν οι ταξιδιώτες τον Απρίλιο, όταν η ηφαιστειακή τέφρα παρέλυσε την εναέρια κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Βάσει του ίδιου προγνωστικού μοντέλου οι κυριότερες ποσότητες τέφρας συγκεντρώνονται σε ύψος ως και τα 20.000 πόδια από το έδαφος στην Ελλάδα, ενώ μια δεύτερη συγκέντρωση ηφαιστειακής τέφρας που έχει εντοπιστεί σε τμήματα του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου στην περιοχή πτήσεων μεταξύ 20 και 35 χιλιάδων ποδιών δεν προβλέπεται να επηρεάσει τη δική μας περιοχή και -με βάση τις ιδιες προβλέψεις- δεν θα αποτρέψει τις υπερπτήσεις, δηλαδή τη διέλευση από την ελληνική περιοχή, των αεροσκαφών που έχουν ξεκινήσει από την Ευρώπη με προορισμό τη Μ. Ανατολή και άλλες περιοχές. Οι νέες εκρήξεις του ηφαιστείου έχουν προκαλέσει προβλήματα κυρίως στις χώρες της Μεσογείου, ενώ δυσκολεύουν αρκετά τις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.
(Πηγή: enet)

NO COMMENTS

Leave a Reply