Νέα 24ωρη γενική απεργία 20 Μαΐου για το Ασφαλιστικό

Νέα 24ωρη γενική απεργία 20 Μαΐου για το Ασφαλιστικό

656Σε νέα 24ωρη απεργία καλούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 20 Μαΐου με διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν έτσι την αντίθεσή τους στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με ΔΝΤ και ΕΕ για την λήψη έκτακτων δανείων ύψους 110 δις ευρώ.
“Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό απορρίπτεται. Η απάντηση θα είναι άμεση. Προχωράμε σε γενική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη. Ο αγώνας για το ασφαλιστικό πρέπει να δοθεί τώρα και δυναμικά”, είπε ο Σπύρος Παπασπύρος, επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ σε δημοσιογράφους.
Οι ρυθμίσεις που προκαλούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι εκείνες που προβλέπουν μείωση συντάξεων κατά 7%-12% για εργασία έως 35έτη, το «παράθυρο» που ανοίγει για «πάγωμα» ή και μειώσεις με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο, ο περιορισμός της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις με την καταβολή μόνο της βασικής, η περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών, η κατάργηση έως το 2018 του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και η πρόβλεψη αυτόματης αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 65 (με βάση το προσδόκιμο ζωής).
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκτιμά ως θετικά βήματα την παροχή δυνατότητας συνταξιοδότησης με 37έτη και στην περίπτωση ύπαρξης διαδοχικής ασφάλισης. Ανησυχεί, ωστόσο, για την επάρκεια της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού από τον κρατικό προϋπολογισμό στο μέλλον.

NO COMMENTS

Leave a Reply