Τρίτη παγκοσμίως η Ελλάδα στην πειρατεία λογισμικού!

Τρίτη παγκοσμίως η Ελλάδα στην πειρατεία λογισμικού!

software-piracyΣύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Business Software Alliance για την πειρατεία λογισμικού Η/Υ η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 58%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με 67%, και στη δεύτερη η Ρουμανία με 65%.
Στην Ελλάδα, η εγκατάσταση πειρατικού λογισμικού σε Η/Υ αυξήθηκε κατά μια (1) ποσοστιαία μονάδα, από πέρυσι. Η εμπορική αξία του παράνομου λογισμικού ανέρχεται στα €173 εκ ($248 εκ).
Παρά την οικονομική ύφεση, η πειρατεία λογισμικού Η/Υ μειώθηκε σε αρκετές αγορές, σημειώνοντας πτώση σε 54 χώρες και αύξηση σε μόνο 19 χώρες σύμφωνα με την μελέτη των BSA/IDC. Ωστόσο, το παγκόσμιο ποσοστό πειρατείας αυξήθηκε από 41% σε 43% γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ταχεία ανάπτυξη χωρών με υψηλό δείκτη πειρατείας όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, αυξάνοντας παράλληλα το συνολικό τους μερίδιο στην παγκόσμια αγορά λογισμικού.
Σύμφωνα με την μελέτη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος του Δείκτη Πειρατείας παρέμεινε σταθερός στο 35%.
Παρ’ όλο που η Ελληνική οικονομία δεν σημείωσε πρόοδο, οι εισαγωγές Η/Υ στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 11% και εκτιμάται πως εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί ενέργειες όπως αυτές της BSA και των εγχώριων μεταπωλητών για την καταπολέμηση της πειρατείας, το ποσοστό της πειρατείας θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με την IDC, για κάθε €100 νόμιμου λογισμικού που πωλήθηκε το 2009, επιπλέον €75 αντιστοιχούσαν στο πειρατικό. Ωστόσο, οι απώλειες αυτές δεν επηρεάζουν μόνον τα έσοδα της βιομηχανίας λογισμικού αλλά και την οικονομία της χώρας.
Η Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία των BSA/IDC μας δείχνει ότι το 2009 πραγματοποιήθηκε σχετική πρόοδος για την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού που όμως δεν είναι αρκετή» τονίζει ο κ. Robert Holleyman, Πρόεδρος & CEO της BSA. «Η πειρατεία περιορίζει την τεχνολογική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη στερώντας παράλληλα φορολογικά έσοδα από τις κυβερνήσεις. Η μελέτη μας αποδεικνύει περίτρανα ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση της κλοπής του λογισμικού».

NO COMMENTS

Leave a Reply