Κύπρος: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επεδίκασε αποζημιώσεις σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες

Κύπρος: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επεδίκασε αποζημιώσεις σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επεδίκασε αποζημιώσεις σε εννέα Ελληνοκύπριους πρόσφυγες για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους.
4455Το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι πρέπει να δοθούν στους εννέα αποζημιώσεις για ηθική και υλική ζημιά, που κυμαίνονται από 10.000 έως και 400.000 ευρώ ενώ, με την ίδια απόφαση, υποχρεώνεται η Τουρκία να καταβάλλει και τα δικαστικά έξοδα.
Σημειώνεται ότι με την εν λόγω απόφαση του ΕΔΑΔ ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση και άλλων προσφυγών Ελληνοκυπρίων, στους οποίους έχει απαγορευθεί η πρόσβαση στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα κατά τη νομολογία που έχει διαμορφωθεί στο Δικαστήριο, ύστερα από την τελική του απόφαση, για την υπόθεση Λοϊζίδου.
Διευκρινίζεται μάλιστα ότι η εν λόγω απόφαση του ΕΔΑΔ δεν αντιστρατεύεται πρόσφατη, σχετική απόφαση, με την οποία δεν είχε αναγνωρισθεί σε παιδιά Ελληνοκύπριων προσφύγων το κληρονομικό δικαίωμα απόκτησης της περιουσίας των γονιών τους.

1 COMMENT

  1. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση Έλληνα πολίτη που αγωνίστηκε απεγνωσμένα για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων από τη Διοίκηση εμφανίζεται ζωντανά στην προδικαστική περί παραδεκτού απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργου) http://www.equal-rights-greece.com/metafrasi_prodikastikis_strasbourg.htm, που ήταν και η πρώτη δημοσιοϋπαλληλική που έγινε τυπικά δεκτή στην Ιστορία.

Leave a Reply