Διεθνής συνάντηση εργασίας για την Ελληνική Γλώσσα και τη Γλωσσική Αγωγή

Διεθνής συνάντηση εργασίας για την Ελληνική Γλώσσα και τη Γλωσσική Αγωγή

32«Ξεκινούμε μια μεγάλη πρωτοβουλία και προσπάθεια που αφορά την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας με ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που αφορά και το εσωτερικό και το εξωτερικό», τόνισε η Υπουργός Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διεθνούς συνάντησης εργασίας για την Ελληνική Γλώσσα και τη Γλωσσική Αγωγή, που διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), με τη συμμετοχή 65 Ελλήνων και ξένων επιφανών επιστημόνων και εκπροσώπων του ΣΑΕ. Η συνάντηση διοργανώνεται με την συμμετοχή των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Εξωτερικών.
«Στη σημερινή, δύσκολη εποχή στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο η γλώσσα μας με τον πλούτο της και την ιστορία της είναι για εμάς μία πηγή αυτοπεποίθησης και ταυτότητας για το λαό μας», τόνισε η κα Διαμαντοπούλου, αναλύοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική αγωγή στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι επιστήμονες, που θα εργαστούν σε επτά στρογγυλά τραπέζια, θα καλύψουν αναλυτικά σημαντικές όψεις της γλώσσας και της γλωσσικής αγωγής, αναφερόμενοι σε βασικά κεφάλαια της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, εντός και εκτός της επικράτειας.

«Θα πρέπει να υπάρξουν και θεσμοί που θα στηρίξουν αυτή την εθνική στρατηγική», τόνισε η κα Διαμαντοπούλου. «Προτείνουμε το Εθνικό Συμβούλιο για την Ελληνική Γλώσσα, που θα είναι το επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας. Θα συμμετέχουν μεγάλου κύρους προσωπικότητες και θα ορίζει την εθνική στρατηγική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ο στόχος μας είναι ένας οργανισμός, ο οποίος θα είναι κάτι παρόμοιο με το Γκαίτε ή το Βρετανικό Συμβούλιο, για την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας και της ελληνοφωνίας. Το ινστιτούτο «Λόγος» το οποίο θα πρέπει να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο με τα 400 σημεία, στα οποία με οποιοδήποτε τρόπο διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στον κόσμο».

Στο συνέδριο θα συζητηθεί και η πρόταση για τη δημιουργία μιας δομής στην κυβέρνηση (π.χ. μία ειδική γραμματεία) η οποία θα συνδυάζει και θα συντονίζει όλες τις στρατηγικές για την ελληνική γλώσσα.

Ειδικότερα για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία του εξωτερικού η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «δεν είμαστε τόσοι πολλοί ώστε να έχουμε την πολυτέλεια η τρίτη και τέταρτη γενιά των αποδήμων μας να μη μιλάει ελληνικά. Είναι μια μεγάλη απώλεια αυτή και ταυτόχρονα ένα λάθος μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο για τη σημασία που εμείς οι ίδιοι αποδίδουμε στη γλώσσα μας. Το κέντρο βάρους λοιπόν στα σχολεία του εξωτερικού πρέπει να είναι η Γλώσσα, η Ιστορία και ο Πολιτισμός. Γι’ αυτό και επικεντρωνόμαστε, όσον αφορά στο ανθρώπινο εκπαιδευτικό δυναμικό ,κατά προτεραιότητα στους νηπιαγωγούς, στους δασκάλους και στους φιλολόγους. Σε δεύτερη κατηγορία είναι οι ειδικότητες εκείνες, οι οποίες ασχολούνται με τον πολιτισμό, δηλαδή γυμναστές που ξέρουν χορούς και μουσικοί».

Τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται η διοργάνωση ενός συνεδρίου με θέμα την παιδεία των ομογενών, σε συνεργασία με το ΣΑΕ και όλους τους εμπλεκόμενος φορείς, ώστε να υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση ανά χώρα και με στόχο αποκλειστικά την γλώσσα τον πολιτισμό και την ιστορία. Όπως είπε η υπουργός ήδη έχει γίνει μία πρώτη συζήτηση με το ΣΑΕ, ενώ του συνεδρίου θα προηγηθούν προσυνεδριακές διαδικασίες, οι οποίους θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο.

Τη σημαντική πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας για τη διοργάνωση της τριήμερης συνάντησης εργασίας, εξήρε ο καθηγητής κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΕΓ, Γιάννης Καζάζης. Ο ίδιος τόνισε ότι οι σημαντικές προσωπικότητες που συμμετέχουν στο συνέδριο θα περιγράψουν το επιστημονικό στάτους όλων των μεγάλων ζητημάτων που αφορούν στην ελληνική γλώσσα- στην εσωτερική και εξωτερική τους διάσταση. Οι σημαντικές προτάσεις, που αναμένεται να προκύψουν θα αξιοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία που είναι έτοιμη να το υποδεχτεί, είπε ο κ. Καζάζης.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε ο Υφ. Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Θάλεια Δραγώνα , ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Στέφανος Ταμβάκης, κ.ά.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία του καθηγητής Εμμανουήλ Κριαρά Ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη σπουδή της ελληνικής γλώσσας. Με τις μελέτες και την ενεργό δράση του συνέβαλε στην προώθηση των γλωσσικών θεμάτων του τόπου μας.

NO COMMENTS

Leave a Reply