3ο Διεθνές Συνέδριο Απόδημων Μαγνήτων

3ο Διεθνές Συνέδριο Απόδημων Μαγνήτων

MAGNITΝέες γέφυρες συνεργασίας τοπικών παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας με φορείς της ομογένειας φιλοδοξεί να εδραιώσει το 3ο Διεθνές Συνέδριο Απόδημων Μαγνήτων, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στόχος του συνεδρίου, πέραν της καταγραφής και ένταξης των απανταχού Αποδήμων Μαγνήτων στο σωματείο «Κοινόν των Μαγνήτων», είναι να συμβάλει με προτάσεις και δράσεις στην προβολή του νομού Μαγνησίας στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι, ενόψει Μεσογειακών Αγώνων, να συμβάλει στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων του Εξωτερικού, αλλά και Εδρών Ελληνικών Σπουδών, όπως και να βοηθήσει, μέσω συντονισμένων δραστηριοτήτων των αποδήμων, στην ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας. Το συνέδριο διοργανώνεται από το «Κοινόν των Μαγνήτων», σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και στηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μόνιμου διαύλου επικοινωνίας, η σύσφιγξη των σχέσεων, η πραγματοποίηση παρεμβάσεων και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από τους απόδημους και το νέο βαθμό της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και τους άλλους τοπικούς φορείς, ώστε, αφενός, να προωθηθεί η ουσιαστικότερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των αποδήμων στον τόπο καταγωγής τους .

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Απόδημων Μαγνήτων τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Σε μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι «σήμερα, που η πατρίδα μας διέρχεται κρίση, έχει ανάγκη της στήριξης όλων μας, εντός και εκτός Ελλάδος», τονίζοντας ότι οι στόχοι του συνεδρίου αγγίζουν όλες τις πτυχές του Αποδήμου, αλλά πρωτίστως την ανάγκη «συντονισμού όλων μας με τη μητέρα-πατρίδα».

Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Πέμπτη το πρωί, μόνο για τα μέλη του «Κοινού των Μαγνήτων», ενώ η πανηγυρική έναρξη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, στις 6 μ.μ., με συντονιστή τον δημοσιογράφο-εκδότη της εφημερίδας «Greek News», Αποστόλη Ζουπανιώτη, από τη Νέα Υόρκη. Οι θεματικές ενότητες εστιάζονται σε θέματα, όπως το προφίλ του Θεσσαλού μετανάστη, η εκπαίδευση ελληνοπαίδων εξωτερικού, Μεσογειακοί Αγώνες και ο ρόλος των αποδήμων, η ομογένεια ως μοχλός προώθησης του νέου τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας κ.ά. Την Παρασκευή θα γίνουν εισηγήσεις για θέματα σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό στη διάρκεια της κρίσης και πώς οι απόδημοι μπορούν να βοηθήσουν να αλλάξει, απόδημοι και εθνικά θέματα, παιδεία και πολιτισμός, οι Μαγνήτες της διασποράς κ.ά.

(πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

NO COMMENTS

Leave a Reply