Πέθανε ο χορογράφος Γ. Μέτσης

Πέθανε ο χορογράφος Γ. Μέτσης

metsisΣε ηλικία 79 ετών πέθανε ο χορογράφος και χορευτής Γιάννης Μέτσης, που άφησε την τελευταία του πνοή στο εξοχικό του στην Εύβοια από πνευμονικό οίδημα.
Η ιστορική παραγωγή της «Αΐντα» που παρουσίασε προ ημερών η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο ήταν σε χορογραφία του σπουδαίου χορογράφου.

Γεννημένος στον Πειραιά, σπούδασε μπαλέτο και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Το 1950 έγινε πρώτος χορευτής στην Εθνική Λυρική Σκηνή και το 1954 στα Μπαλέτα Ρολάν Πετί, ενώ συνέχισε τη διεθνή του καριέρα στη Γαλλία, την Αγγλία και την Ιρλανδία. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την ΕΛΣ ως πρώτος χορευτής, χορογράφος και καθηγητής χορού. Το 1956 ίδρυσε το Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών.
Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Γιάννη Μέτση εξέφρασε σε δήλωσή του και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. “Ο Γιάννης Μέτσης υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές του κλασικού μπαλέτου στην Ελλάδα. Διέθετε όλο το ταλέντο, την πειθαρχία, τη μεθοδικότητα και την αφοσίωση για να αναδειχθεί σε σημαντικό χορευτή και χορογράφο διεθνώς, αλλά και σε πρωτεργάτη και διαμορφωτή της σκηνής κλασικού μπαλέτου στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Γερουλάνος.

NO COMMENTS

Leave a Reply