Μαραθώνια ανάγνωση της Οδύσσειας

Μαραθώνια ανάγνωση της Οδύσσειας

kosΟ Όμηρος συνάντησε τον Ιπποκράτη, σε μια εντυπωσιακή ολονύχτια μαραθώνια ανάγνωση της Οδύσσειας που έλαβε χώρα στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Κώ, στις 7 Αυγούστου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ιπποκράτεια».

Επί 12 ώρες ασταμάτητα, 200 αναγνώστες κάθε ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και εθνικότητας απήγγειλαν και τραγούδησαν το μεγάλο έπος του Ομήρου. Ανάμεσά τους, ο τ. Υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου-Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας και Κεντρικής Ευρώπης κ.κ. Ιερεμίας και ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν με την συμμετοχή τους δεκάδες θαρραλέα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, ένας τυφλός Κώος που διάβασε με μέθοδο Braille, ξένοι κάτοικοι του νησιού περήφανοι για τα ελληνικά τους, αλλά και δεκάδες επισκέπτες του νησιού που τίμησαν τους μεταφραστές του Ομήρου απαγγέλοντας τα αποσπάσματά τους στα γιαπωνέζικα, τουρκικά, τσέχικα, φιλανδικά, ολλανδικά, σέρβικα, ρουμάνικα, βραζιλιάνικα, γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια εντυπωσιακή προβολή της νεοελληνικής μετάφρασης του Δ.Μαρωνίτη σε γιγαντοοθόνη επέτρεπε στο κοινό να παρακολουθεί τη ροή του κειμένου ανά πάσα στιγμή.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, οι οποίοι κατέφθασαν στην Κω ειδικά για τις Ημέρες Ομήρου, οι οποίες, πέρα από την ολονύκτια ανάγνωση, τις περασμένες ημέρες συμπεριέλαβαν προβολές ταινιών, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων, όλες αφιερωμένες στον Όμηρο και τη διαχρονικότητα των επών του.

Πέρα από το εντυπωσιακό σκηνικό του μεσαιωνικού κάστρου υπό το φώς των κεριών, στην μαγική ατμόσφαιρα της χθεσινής βραδιάς συνέβαλλε και η μουσική επένδυση της ανάγνωσης από το σύνολο ΛΥΡΑΥΛΟΣ, εμπλουτίζοντας κάθε ραψωδία με ήχους 30 ανακατασκευασμένων αρχαιοελληνικών οργάνων όπως λύρα, φόρμιγγα, κύμβαλα, κέρας, σείστρα και σύρριγγα του Πανός. Οι 3000 επισκέπτες που πέρασαν από το μεσαιωνικό κάστρο της Κω κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν επίσης την ευκαιρία να γευτούν αυθεντικές ομηρικές γεύσεις και να απολαύσουν έκθεση παιδικών εικαστικών έργων εμπνευσμένες από τις περιπέτειες του Οδυσσέα.

Η ανατολή του κυριακάτικου ήλιου βρήκε δεκάδες ξάγρυπνους θεατές βαθύτατα συγκινημένους αλλά και υπερήφανους για την επιτυχή ολοκλήρωση του δύσκολου αυτού εγχειρήματος. Πέρα από την ανάδειξη της ανάγνωσης ως ανεκτίμητο μέσο έκφρασης και μόρφωσης , η χθεσινή ομηρική ολονυχτία, στο πλαίσιο των «Ιπποκράτειων», απέδειξε σε χιλιάδες παρευρισκόμενους ότι η συλλογική προσπάθεια, η άρτια οργάνωση, η εκτίμηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον αποτελούν βασικά συστατικά για την διανοητική, ψυχολογική και οικονομική υγεία όχι μόνο της συγκεκριμένης τοπικής κοινωνίας της Κώ αλλά και της διεθνούς κοινωνίας της ανθρωπότητας.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

NO COMMENTS

Leave a Reply