Πέθανε ο Δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης

Πέθανε ο Δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης

iwannidisΣε ηλικία 87 ετών άφησε την τελευταία του πνοή από θερμοπληξία ο Δημήτρης Ιωαννίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωαννίδης ένιωσε δυσφορία το πρωί της Κυριακής και μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου και εξέπνευσε στις δέκα σήμερα το πρωί.

Ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου και κατά τη διάρκεια της Χούντας διετέλεσε διοικητής της ΕΣΑ. Ο Ιωαννίδης, ο οποίος συνέδεσε άμεσα το όνομά του και με την εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973 ηγήθηκε δικού του πραξικοπήματος ανατρέποντας τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα ηνία της χώρας. Έχει μείνει γνωστός ως ο “αόρατος δικτάτωρ”. Το δικτατορικό καθεστώς του Ιωαννίδη, που αποδείχτηκε σκληρότερο από το προηγούμενο, προχώρησε στο πραξικόπημα στην Κύπρο – με το οποίο ανετράπη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος – και αυτό οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974.

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο αλλά η ποινή του μετατράπηκε αμέσως σε επτάκις ισόβια κάθειρξη, κατόπιν αποφάσεως του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μέχρι τέλους αρνήθηκε να ζητήσει χάρη.

1 COMMENT

 1. Τι σας παραξενεύει το ότι ήταν “αμετανόητος”; Ποιος μετάνιωσε για τις πράξεις του;

  – Μετάνιωσε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, για το πως έκανε το πολίτευμα;

  – Μετάνιωσε ο Καραμανλής για την πενταετία του;

  – Μετάνιωσαν οι εκλεκτοί διπλωμάτες της Ντόρας Μπακογιάννη που δεν επέτρεψαν στους συναδέλφους τους που κρίνονταν δυσμενώς από το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών να ασκήσουν το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα “δικαίωμα ακροάσεως” και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, από άδικες, ανύπαρκτες και προ 30ετίας κατηγορίες ότι δήθεν φτερνίστηκαν.

  – Μετάνιωσαν οι εκλεκτοί διπλωμάτες της Ντόρας Μπακογιάννη, που αρνιόνταν επί μία 10ετία να συμμορφωθούν προς τις συνεχώς εκδιδόμενες ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, όταν αποφάσιζαν σαν αποκλειστικά μέλη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου;

  Τώρα που οι διπλωμάτες έχασαν επιδόματα, τους φορολογείται το επίδομα εξωτερικού, θα πάρουν μικρή σύνταξη, τα υπηρετήσουν 35ετία και θα χρειάζονται 40 χρόνια για την ψωροσύνταξή τους (θα υποχρεωθούν να εξαγοράσουν χρόνια σπουδών και στρατιωτικής θητείας ενώ οι εξ αυτών Αιγυπτιώτες δεν έχουν καν υπηρετήσει), και ικετεύουν την συμπαράσταση του κόσμου, νομίζετε ότι μετάνιωσαν; Όχι, αν τους δινόταν η ευκαιρία θα έδειχναν πάλι -ομόφωνα όπως έκαναν πάντα – την πλήρη περιφρόνησή τους στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επκρατείας.

  Μην κατηγορούμε λοιπόν μόνο τον Ιωαννίδη ότι ήταν “αμετανόητος” λες και ήταν αυτός και μόνο …

Leave a Reply