Βρέθηκε το ομηρικό παλάτι του Οδυσσέα…

Βρέθηκε το ομηρικό παλάτι του Οδυσσέα…

OdysseusΜπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις πιστεύουν ότι βρίσκονται Ελληνες επιστήμονες. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα τα οποία, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, ταιριάζουν με το ομηρικό παλάτι του Οδυσσέα!
Πρόκειται για μια ανακάλυψη, που, όπως εκτιμούν ειδικοί, στην περίπτωση που όντως επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει μια από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών –ίσως και δεκαετιών– και αναμένεται να προκαλέσει τεράστια εντύπωση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί ανάκτορα της μυκηναϊκής εποχής –μεταξύ άλλων– στις Μυκήνες, στη Τίρυνθα, στην Πύλο και σε διάφορες άλλες μεγάλες μυκηναϊκές πόλεις, αλλά ποτέ η σκαπάνη των αρχαιολόγων δεν είχε φέρει στο φως κάποιο σημαντικό εύρημα στην Ιθάκη. Η έλλειψη τέτοιων αρχαιολογικών ευρημάτων στο νησί –άσχετα με τον αν συσχετίζονταν ή όχι με τον Οδυσσέα, που έτσι κι αλλιώς είναι μυθολογικό και όχι τεκμηριωμένο ιστορικό πρόσωπο– είχε οδηγήσει πολλούς επιστήμονες στο να διατυπώσουν την άποψη πως η σημερινή Ιθάκη δεν μπορεί να ταυτίζεται με την Ιθάκη των ομηρικών επών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θανάση Παπαδόπουλο, το κτιριακό εύρημα που ήρθε στο φως ταιριάζει απόλυτα με τις περιγραφές στα έργα του Ομήρου. Είναι ένα μέγαρο της Μυκηναϊκής εποχής, δύο επιπέδων, τριών χώρων, με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο. Ηρθε στο φως την περασμένη Παρασκευή στο βόρειο τμήμα του νησιού, έπειτα από χρόνιες ανασκαφές της ομάδας αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Από το 1994 πραγματοποιούμε έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά, και με κάθε επιστημονική επιφύλαξη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα ανάκτορα των ομηρικών επών που δεν έχει ανακαλυφθεί. Πιστεύουμε ότι με τα ευρήματα που έχουμε τεκμηριώνουμε με επιστημονικό τρόπο την παράδοση, που αναφέρεται από τον Όμηρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος.
Περήφανος και ενθουσιασμένος από τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη των Ελλήνων επιστημόνων δηλώνει και ο δήμαρχος της Ιθάκης, Γιώργος Βασιλόπουλος: «Πρόκειται για μια επιτυχία που θα βοηθήσει τόσο τον τόπο όσο και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Πολλά χρόνια τώρα οι αρχαιολόγοι είχαν στοιχεία πως στην Ιθάκη θα μπορούσαν να βρουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και την περασμένη Παρασκευή δικαιώθηκαν. Ο επικεφαλής της ομάδας, κύριος Παπαδόπουλος και η συνεργάτιδά του κυρία Κοντορλή μάς ανακοίνωσαν με μεγάλη χαρά την ανακάλυψή τους. Είμαι πολύ περήφανος και ο δήμος από την πλευρά του θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει το έργο τους».

NO COMMENTS

Leave a Reply