36 Χρόνια ΠΑ.ΣΟ.Κ

36 Χρόνια ΠΑ.ΣΟ.Κ

pasokΜε τη συμπλήρωση 36 χρόνων από την ιστορική 3η Σεπτεμβρίου 1974, όταν ο γιος του «Γέρου της Δημοκρατίας» A. Παπανδρέου ανακοίνωνε την ίδρυση του ΠαΣοΚ, δίνοντας στη δημοσιότητα την ομώνυμη Διακήρυξη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου εγκαινιάζει σήμερα με την ομιλία του στο Φάληρο τις τριήμερες εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Πριν 36 χρόνια, μετά την πτώση της δικτατορίας ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα στα μέσα Αυγούστου του 1974. Έχοντας διαλύσει λίγες μέρες νωρίτερα το ΠΑΚ και μέσα στην έντονα ασταθή πολιτική ατμόσφαιρα που περιέβαλε την εποχή, ο Α. Παπανδρέου, σε αντίθεση με ό,τι ανέμεναν πολλοί, θα αρνούνταν να κληρονομήσει από τον πατέρα του την Ένωση Κέντρου, το κόμμα που είχε λάβει 53% στις εκλογές του 1964. Αντίθετα, προτίμησε να ηγηθεί ενός νέου ριζοσπαστικού κινήματος με πρόταγμα το αίτημα του σοσιαλισμού, με ένα πολιτικό μανιφέστο που ο ίδιος είχε επεξεργαστεί από κοινού με στελέχη του ΠΑΚ κατά την περίοδο της επταετούς δικτατορίας και φύλασσε στις αποσκευές του, κατά την επιστροφή του από το Βίντερτουρ της Ελβετίας.

Έτσι, με την ιστορική «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», με το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία- Λαϊκή Κυριαρχία- Κοινωνική Απελευθέρωση», μέσα σε επτά χρόνια το νεοσυσταθέν «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα»  κατάφενε να φτάσει στην εξουσία. Στην πρώτη του συμμετοχή σε εθνικές εκλογές το Νοέμβριο του 1974, το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου θα λάμβανε 13%, αναδεικνύοντας 15 βουλευτές. Στις εκλογές του 1977 αγγίζει το ποσοστό του 27% και καταλαμβάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με το σύνθημα «Η Ελλάδα στους Έλληνες», τον Οκτώβριο του 1981 το ΠαΣοΚ κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48% και σχηματίζει την πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

36 Χρόνια μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε περήφανος για το έργο τους 11 μήνες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι στο διάστημα αυτό επιτεύχθηκε «με κόπο, με θυσίες» το μείζον: Να γλιτώσει η χώρα τη «μαύρη τρύπα της εξαθλίωσης για χρόνια», όπως περιέγραψε τη χρεοκοπία. «Βάλαμε τις βάσεις, τώρα είναι η ώρα για μεγάλες αλλαγές, κάνοντας την επανάσταση του αυτονόητου» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «μπροστά στα δύσκολα δεν παραιτούμαστε», υπογράμμισε ότι «η ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους είναι όρος επιβίωσης» και επισήμανε ότι «36 χρόνια μετά την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από τον ιδρυτή μας, τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ιστορικό μας χρέος απέναντι στη χώρα, τους πολίτες και τα παιδιά μας είναι τεράστιο». «Αποδεικνύουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε και να τα καταφέρουμε» κατέληξε.

(πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΑ)

NO COMMENTS

Leave a Reply