«100 χρόνια σχολικό ομογενειακό βιβλίο: 1884-1984»

«100 χρόνια σχολικό ομογενειακό βιβλίο: 1884-1984»

ekthesi_biblio_2010_smallΒιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις πρώην ανατολικές χώρες, των ελληνικών μειονοτήτων της Αλβανίας και της Κωνσταντινουπόλεως, των ομογενών της Αμερικής και της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση σχολικών βιβλίων, που ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό, στο τζαμί του Οσμάν Σαχ, στα Τρίκαλα.
Η έκθεση έχει τίτλο “100 Χρόνια Σχολικό Βιβλίο: 1884-1984”. Ως αφετηρία επιλέχθηκε το 1884, επειδή τότε καθιερώθηκε το μάθημα των νέων ελληνικών κι άρχισαν να εκδίδονται τα πρώτα σχετικά σχολικά βιβλία (νεοελληνικά αναγνώσματα κ.ά.).

Θα εκτεθούν, επίσης, αντιπροσωπευτικά αλφαβητάρια και αναγνωστικά του Δημοτικού, νεοελληνικά αναγνώσματα του ελληνικού σχολείου (Σχολαρχείου), του γυμνασίου και του λυκείου, καθώς επίσης και βιβλία όλων των άλλων μαθημάτων, όπως ιστορίας, αρχαίων ελληνικών, γραμματικής και συντακτικού, μαθηματικών, φυσικής, χημείας, θρησκευτικών, γεωγραφίας, βιολογίας, αγωγής του πολίτη κ.ά. Συνολικά, θα εκτεθούν πάνω από 400 βιβλία.

Επίσης σε πολλά και μεγάλα ταμπλό, που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά στην αίθουσα, θα εκτίθενται, σε φωτοαντίγραφα, χαρακτηριστικές σελίδες από διάφορα βιβλία, ούτως ώστε οι επισκέπτες να ενημερώνονται και για το περιεχόμενο των βιβλίων, που άλλαζε ανάλογα με τις πολιτικές καταστάσεις και ιδεολογίες, αλλά και τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα βιβλία της έκθεσης προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας και από τις ιδιωτικές Συλλογές της Ευαγγελίας Κανταρτζή (Θεσσαλονίκη), της Χρυσάνθης Κουμπάρου-Χανιώτη (Πειραιάς), της Μαρίας Μποντίλα (Θεσσαλονίκη), του Νίκου Χελιδόνη (Τρίκαλα), του Θεοδώρου Νημά (Τρίκαλα) και από προσφορές διαφόρων Τρικαλινών.
(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply