Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη

SYNEDRIOΜέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ξεκίνησαν σήμερα στη Σητεία οι εργασίες του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου, με γενικό θέμα “Χρήσεις των Νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και την Εκπαίδευση”.

Το συνέδριο φιλοξενεί η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και τελεί υπό την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού από τον μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιο, παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και των μητροπολιτών Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, καθώς και των εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων Γεώργιος Στριλιγκάς καλωσόρισε τους συνέδρους στο 17ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται στην ιστορική πόλη της Σητείας χάρη στη φιλοξενία του μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγενίου, με στόχο την ενημέρωση στις σύγχρονες τεχνολογίες της Πληροφορικής και στις αξιόπιστες εφαρμογές της με την αναμόρφωση των διδακτικών μεθόδων στο παιδαγωγικό έργο των Θεολόγων Εκπαιδευτικών, καθώς και στους κυοφορούμενους κινδύνους των διαδικτυακών χρήσεων.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του διότι η πάντα φιλόξενη και γραφική Σητεία, όπως είπε, υποδέχεται το θεολογικό δυναμικό της Κρήτης, αλλά και επειδή πρόκειται για μια “ομοθυμαδόν” σύναξη των θεολόγων, κληρικών και λαϊκών, η οποία πλέον είναι θεσμός και άκρως επιβεβλημένη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “η Εκκλησία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι επήλθε η ηλεκτρονική εποχή, αφού ήδη το Internet μπήκε σε όλα τα σπίτια με την εφαρμογή και εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (ψηφιακών δίσκων, dvd s, video κ.λπ.) και η ευρεία χρήση των ψηφιακών μέσων αναμφίβολα αναβαθμίζουν τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, καθιστώντας την Θρησκευτική Αγωγή ελκυστικότερη και πιο αποδοτική, σε μια περίοδο που βάλλεται η θέση και η μορφή του μαθήματος στο προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου”.

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο χαρακτήρισε “δώρο Θεού”, για το ενδιαφέρον και κρίσιμο θέμα του, καθώς θα πληροφορήσει και θα διαλευκάνει ζητήματα που έχουν σχέση με τις νέες τεχνολογίες.

Το βαρυσήμαντο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου ανέγνωσε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας και Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Όπως επισημαίνεται στην κατακλείδα του Πατριαρχικού μηνύματος: “Η ποιμαντική της αγίας ημών Εκκλησίας, ως και πάσα εκπαιδευτική διαδικασία, νομίζομεν ότι οφείλει να χρησιμοποιή τας νέας τεχνολογίας ως μέσον διαποιμάνσεως και επικοινωνίας ουχί δε ως αυτοσκοπόν. Θεωρούμεν δε ότι η δημιουργική χρήσις των νέων τεχνολογιών θα είναι εφικτή με την προϋπόθεσιν της προσωποκεντρικής προσεγγίσεως και του σωτηριολογικού προσανατολισμού της ορθοδόξου ποιμαντικής και παιδείας”.

Ο δήμαρχος Σητείας Νικ. Κουρουπάκης καλωσόρισε τους συνέδρους “στη Σητεία της Ιστορίας και του Πολιτισμού” και σημείωσε ότι η Εκκλησία δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο στην εξέλιξη και ανάπτυξη της τεχνολογίας, εκφράζοντας με την ευκαιρία τη βαθιά ικανοποίησή του για την αγαστή συνεργασία Τοπικής Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο θέμα της τουριστικής αξιοποίησης εκτάσεων της Ιεράς Μονής Τοπλού, που θα δώσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ανάλογων συνεδρίων.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων Κων. Νεονάκης, χαιρετίζοντας τους αρχιερείς και τους συνέδρους, αναφέρθηκε στην πρόκληση της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για τη μετάδοση του λυτρωτικού μηνύματος του Ευαγγελίου. Μηνύματα απέστειλαν η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ευ. Χριστοφιλοπούλου, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος κ. Μ. Καρχιμάκης, οι βουλευτές κ.κ. Ι. Πλακιωτάκης και Μ. Στρατάκης, οι νομάρχες Ηρακλείου και Ρεθύμνης κ.κ. Ε. Ηλιάκη-Σχοιναράκη και Γ. Παπαδάκης αντίστοιχα.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

NO COMMENTS

Leave a Reply