Η Κρητη θρηνεί για τον θάνατο του Γιάννη Σακελλαράκη

Η Κρητη θρηνεί για τον θάνατο του Γιάννη Σακελλαράκη

sakelarakisΗ Κρητη θρηνεί για τον θάνατο του Γιάννη Σακελλαράκη, του ανθρώπου που με την αρχαιολογική του σκαπάνη έφερε στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας το νησιού.

Μετά το θάνατό του, ο δήμος Ηρακλείου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: “Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Γιάννη Σακελλαράκη, ενός εξαίρετου επιστήμονα και συγγραφέα. Το έργο του συνδέεται στενά με την Κρήτη και με τις ανασκαφές του ανέδειξε σημαντικά ευρήματα που πλούτισαν τη γνώση μας για το Μινωικό Πολιτισμό. Αγάπησε την Κρήτη και οι δεσμοί του με τους Κρητικούς ήταν πολλοί. Ως διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου συνέχισε τη λαμπρή παράδοση των προκατόχων του και δημοσίευσε πολλές μελέτες για επιμέρους αρχαιολογικά θέματα. Η μνήμη του θα παραμείνει πάντοτε ζωντανή σε όλους μας. Εύχομαι θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης ,έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του “συγχωριανού” μας αρχαιολόγου, Γιάννη Σακελλαράκη, ενός εξαίρετου επιστήμονα και συγγραφέα.

Τα Ανώγεια πενθούν για τον επίτιμο δημότη τους, για τον αρχαιολόγο που γαλούχησε γενιές Ανωγειανών με το μεγάλο του όνειρο: να γίνει ο Ψηλορείτης, το Ιδαίο Άντρο και η Ζώμινθος ένας αρχαιολογικός δρυμός, αντάξιος του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου του βουνού.

Ο Γιάννης Σακελλαράκης αφιέρωσε τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του στον Ψηλορείτη και βάλθηκε να φέρει στο φως τους κρυμμένους θησαυρούς του μυθικού βουνού. Ακούραστος συνεργάτης του Δήμου Ανωγείων και των Ανωγειανών στήριξε όλες τις φιλόδοξες προσπάθειες, για να δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ανωγείων-Σπίτι της Ανασκαφής και να φιλοξενήσει τα ευρήματα του μινωικού οικισμού, της Ζωμίνθου και του Ιδαίου Άντρου.

Με πείσμα και γενναιότητα κάθε άνοιξη έσκυβε πάνω από τα χώματα του Ψηλορείτη και γινόταν ένα με το παρελθόν, συγχρωτιζόταν με τους Ανωγειανούς στα καφενεία, ανακοίνωνε το φθινόπωρο στις πλατείες τα ευρήματα της ανασκαφής και μπόλιαζε τις σκέψεις μας με σεβασμό και δέος για το ιερό βουνό.

Έλεγε με καμάρι “Νιώθω όπως ο Εβανς όταν ανακάλυψε την Κνωσό”, έτσι όπως έφερνε στο φως μια μινωική μοναδικότητα, έναν χώρο παρθένο από κάθε ανθρώπινη επέμβαση εδώ και 3.500χρόνια. “Είμαι μπροστά σε έναν θησαυρό. Και αν αναφέρω αυτό το μέγα όνομα, τον Εβανς, και την Κνωσό είναι διότι είμαι πολύ χορτάτος από μεγάλα ευρήματα. Από χρυσάφια, από βασιλικούς τάφους, από παλάτια… Αλλά δεν είμαι χορτάτος από περιβάλλον, από τον ελεύθερο χώρο και από το μέγα εύρημα, το αδιατάρακτο”.

Ο αρχαιολόγος που έμενε σε μιτάτο, κλάδευε και πότιζε τα δέντρα της Ζωμίνθου, και τόνιζε σε κάθε του κουβέντα τη σημασία της διατήρησης και προστασίας αυτού του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλοι οι Ανωγειανοί και, εγώ προσωπικά, σου είμαστε ευγνώμονες. Καλό ταξίδι, Δάσκαλε. Είμαστε σίγουροι ότι η ψυχή σου πέταξε και ήρθε στον Ψηλορείτη”.

Ο βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε: “Mε βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του συμπατριώτη μας, αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη, του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Ηταν ένας σπάνιος άνθρωπος και κορυφαίος επιστήμονας, που μέσα από το αρχαιολογικό και συγγραφικό του έργο ανέδειξε την Κρήτη και τον πολιτισμό της διεθνώς. Η θλίψη μου είναι μεγάλη, καθώς πέρα από τον άνθρωπο και επιστήμονα Σακελλαράκη χάνω ένα πραγματικό φίλο, με τον οποίο συνεργαστήκαμε στενά στις Αρχάνες στη διάρκεια των αποκαλυπτικών-κορυφαίων ανασκαφών στην ευρύτερη περιοχή. Εγώ προσωπικά, οι Αρχάνες και η Κρήτη ολόκληρη τού οφείλουμε πολλά”.

Επίσης, η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Γιάννη Σακελλαράκη, “αρχαιολόγου με τεράστιο ανασκαφικό έργο, σπουδαίου ακαδημαϊκού διδασκάλου και φίλου της Κρήτης, στην οποία ήταν αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος του έργου του”. Εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του και θα καταθέσει ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό στη μνήμη του.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

NO COMMENTS

Leave a Reply