Ντοκιμαντέρ η «πειραματική συμβίωση» Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε κοινό σπίτι

Ντοκιμαντέρ η «πειραματική συμβίωση» Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε κοινό σπίτι

«Το νησί που μοιραζόμαστε», είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ της Δανάης Στυλιανού, στο οποίο τρεις Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι νέοι ζουν στο ίδιο σπίτι για πέντε μέρες και ταξιδεύουν μαζί βόρεια και νότια της διαχωριστικής γραμμής, η οποία μοιράζει στα δύο την πατρίδα τους.
Οι έξι νέοι υποστηρίζουν διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας, μοιράζονται ιστορίες του παρελθόντος και μαζί οραματίζονται το μέλλον.
Το ντοκιμαντέρ έχει διάρκεια 100 λεπτά, αποτελεί ιδέα της Δανάης Στυλιανού και σ’ αυτό ακούγονται μουσικές Κυπρίων καλλιτεχνών και από τις δύο κοινότητες του νησιού.
Η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» σε σημερινό ρεπορτάζ της σημειώνει ότι στο ντοκιμαντέρ τίθενται ζητήματα, όπως ο ρόλος της Τουρκίας στην Κύπρο και η επίδρασή της στην κάθε κοινότητα ξεχωριστά, πώς βλέπουν οι Ελληνοκύπριοι την κατοχή και την έλλειψη ασφάλειας στο νησί, πώς αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι την καταπίεση από την Τουρκία και την απομόνωσή τους από τον κόσμο, ο εποικισμός, το δηλητήριο του εθνικισμού και πώς αυτό σπείρει τη διχόνοια και χωρίζει τους ανθρώπους, η διαφορετικότητα των δυο θρησκειών και η σημασία της Ιστορίας, που έχει διδαχθεί εντελώς διαφορετικά στις δύο κοινότητες.
Η σκηνοθέτης σε δηλώσεις της στην εφημερίδα επισημαίνει ότι το ντοκιμαντέρ αποτελεί στην ουσία ένα ταξίδι συναισθημάτων: «Πρόκειται για μια αληθινή ταινία, χωρίς σενάριο, στην οποία πρωταγωνιστούν έξι Κύπριοι νέοι. Κανένας από αυτούς δεν είναι ηθοποιός. Ο κινηματογραφικός φακός τους ακολουθεί και καταγράφει αντιδράσεις, διαλόγους και συναισθήματα από την πρώτη τους γνωριμία, μέχρι την τελευταία μέρα του ταξιδιού τους, ενώ εκείνοι διασχίζουν τη μοιρασμένη τους πατρίδα», αναφέρει η Δανάη Στυλιανού.
Για το ντοκιμαντέρ προσεγγίστηκαν συνολικά 150 άτομα, ηλικίας 20 έως 30 ετών και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου.
(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply