25 αρχιτεκτονικές σχολές της Ευρώπης πάνε …Θεσσαλονίκη

25 αρχιτεκτονικές σχολές της Ευρώπης πάνε …Θεσσαλονίκη

Το τμήμα αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε και την Κίνηση 5 Μουσείων, διοργανώνουν την 1η Μπιενάλε αρχιτεκτονικής στην Θεσσαλονίκη, με θέμα ” Αρχιτεκτονική και Πόλη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη” στην οποία συμμετέχουν 25  αρχιτεκτονικές σχολές, απο 19 Νοτιοανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες  και συγκεκριμένα απο Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Σεράγεβο, Λιουμπλιάνα, Τίρανα, Σόφια, Μπολόνια, Βενετία, Μπάρι, Βελιγράδι, Σκόπια, Βουκουρέστι, Λευκωσία, Αθήνα, Βόλο, Πάτρα, Χανιά, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη.

Στόχος της έκθεσης είναι η συζήτηση θεμάτων όπως, ο ρόλος των αρχιτεκτονικών σχολών  σε ζητήματα αρχιτεκτονικής και πόλης, δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε σε θέματα του δημοσίου και κοινωνικού χώρου, της πολιτισμικής διαφοράς, των πολιτικών της μετακίνησης και του περιβάλλοντος όπως αυτά εκδηλώνονται στις μετροπόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι πρώτες παρουσιάσεις απο τους συμμετέχοντες θα γίνουν αύριο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία του αρχιτέκτονα Ηλία Ζέγγελη η οποία έχει θέμα “Αστικές Παρεμβάσεις: Απο το Δημόσιο στον κοινό χώρο.”

Έπειτα θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης “Εξωτερικές Σχέσεις. Νέοι Αρχιτέκτονες απο τη Γερμανία.” Οι παρουσιάσεις των 25 συμμετoχών θα συνεχιστούν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και το τριήμερο θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής στη Μονή Λαζαριστών όπου θα πρατοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο “Σύνθεση- Κατασκευή – Παραγωγή. Ρώσικη Πρωτοπορία και Σύγχρονη Τέχνη.”
(Πηγή: Εθνος)

NO COMMENTS

Leave a Reply