Η έκθεση «Εβλιγιά Τσελεμπί: Το Βιβλίο των Ταξιδιών» στην Θεσσαλονίκη

Η έκθεση «Εβλιγιά Τσελεμπί: Το Βιβλίο των Ταξιδιών» στην Θεσσαλονίκη

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο “Εβλιγιά Τσελεμπί: Το βιβλίο των ταξιδιών”, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 24/2/2012 και ώρα 19:00 στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Ο πρωταγωνιστής της έκθεσης, Εβλιγιά Τσελεμπί υπήρξε άνθρωπος των γραμμάτων, αφηγητής ιστοριών, μουσουλμάνος στρατιωτικός, ταξιδευτής και πολίτης του κόσμου. Το μοναδικό έργο που άφησε είναι γνωστό με το όνομα  Το βιβλίο των ταξιδιών Seyahatname (Σεγιαχατναμέ) και εκεί αφηγείται όλα όσα έζησε στην Οθωμανική αυτοκρατορία του 17 αιώνα.

Η διοργάνωση της έκθεσης η οποία λειτουργεί ήδη απο τις 24/12/2011 είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Αντιδημαρχίας πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Πινακοθήκης και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, με το Βρετανικό Συμβούλιο και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Our Shared Europe” και έχει ως θέμα της την αλληλεπίδραση και το διαχρονικό διάλογο ανάμεσα στην Ευρώπη και τον ισλαμικό πολιτισμό.

Η μοναδική αυτή έκθεση ψηφιακής μορφής ειναι δημιούργημα Διεθνών Ιδρυμάτων, Ιδιωτών καθώς και γνωστών μελετητών όπως η Caroline Finkel, η Donna Landry, και ο Gerald Maclean και αφηγείται ένα πραγματικό αλλά ταυτόχρονα και πνευματικό ταξίδι στο Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη, το Κάϊρο και την Βιέννη και παρουσιάζει τον τρόπο που ο Οθωμανικός πολιτισμός επηρέασε το Λονδίνο και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσα απο την ιατρική, τις τέχνες και την μουσική.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί απο μια σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων:

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 παρουσίαση με τίτλο “Σώματα, Υποκείμενα, Αγορές και Φεμινισμοί σε Μουσουλμανικές Κοινωνίες” απο την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλάβικων και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Φωτεινή Τσιμπιρίδου.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 αφήγηση του παραμυθιού Η νύχτα του πεπρωμένου απο το έργο “Χίλιες και μια Νύχτες” απο την Αγθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κουλέλη.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 παρουσίαση με τίτλο “Ξένοι Περιηγητές στην Θεσσαλονίκη” απο την Ιστορικό Τέχνης και Επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Φανή-Μαρία Τσιγκάκου.

Οι μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι απο Τρίτη έως Κυριακή και απο τις 10:00 το πρωί έως και τισ 18:00 το απόγευμα.
(Πηγή: Turkishgreek News)

NO COMMENTS

Leave a Reply