«Αντεθνικώς Δρώντες» ένα βιβλίο στη μνήμη των πέτρινων χρόνων της Θεσσαλονίκης

«Αντεθνικώς Δρώντες» ένα βιβλίο στη μνήμη των πέτρινων χρόνων της Θεσσαλονίκης

Τη δική του μαρτυρία για τη Θεσσαλονίκη, στα χρόνια της Χούντας και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μέσα από «θραύσματα προσωπικών σημειώσεων και εφημερίδων» και «τραύματα της ατομικής μνήμης που μένουν ακόμη ανοιχτά και άλλα που έκλεισαν κάτω από ουλές της συλλογικής λήθης», καταθέτει στο βιβλίο του “Αντεθνικώς δρώντες” 1971-1974, ο δημοσιογράφος Χρίστος Ζαφείρης.

«Πρόκειται για ένα βιβλίο μνήμης» δήλωσε ο συγγραφέας, στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ. «Το «Αντεθνικώς Δρώντες» χωρίς να είναι ένα βιβλίο αναφοράς στη γενιά του Πολυτεχνείου που τόσο λοιδορείται στην εποχή μας επιχειρεί να μην την αποκαταστήσει, αλλά να θέσει τα πραγματικά ιστορικά δεδομένα. Γι’ αυτό και το βιβλίο παραμένει επίκαιρο» προσθέτει ο συγγραφέας.

Το βιβλίο αποτελεί τη μαρτυρία ενός δημοσιογράφου που δούλεψε σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Χούντας, ζώντας τον κοινωνικό και πολιτιστικό περίγυρο της πόλης, συμμετέχοντας στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα της εποχής και γράφοντας κάποιες ανταποκρίσεις για την ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, όσον αφορά δτα γεγονότα που διαδραματίζονταν τότε στην περιοχή.

«Πρόκειται για ένα πορτρέτο της πόλης της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της δικτατορίας», λέει ο συγγραφέας Χρίστος Ζαφείρης.

«Το βιβλίο είναι μια προσωπική μαρτυρία και ο πραγματικός ήρωας του είναι οι προσωπικές ανταποκρίσεις του Χρίστου Ζαφείρη στο εξωτερικό», είπε ο Χρυσάφης Ιορδάνογλου, επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ευχαριστώντας θερμά το συγγραφέα για το έργο του και την προσφορά του.

Ο συγγραφέας δεν αρκείται στην καταγραφή των γεγονότων που αφορούν την αντίσταση κατά της χούντας, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα και- με δυσκολίες, λόγω έλλειψης και συσκότισης των πηγών έπειτα από περίπου 40 χρόνια, όπως επισημαίνει- αναφέρεται στο άλλο “στρατόπεδο”: τα όργανα της Χούντας, τους υποστηρικτές και συνεργάτες του καθεστώτος στην πόλη, την οικονομική κατάσταση, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το κλίμα ευδαιμονίας, τον καταναλωτισμό και την αδιάφορη στάση της πλειονότητας των πολιτών απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς.

(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply