Επίτιμος δημότης της Αρχαίας Ολυμπίας ο Ζακ Ρογκ

Επίτιμος δημότης της Αρχαίας Ολυμπίας ο Ζακ Ρογκ

Το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων Αρχαιότητας στην Αρχαία Ολυμπία άνοιξε και πάλι τις πύλες του μετά από 2,5 μήνες, έπειτα από την ένοπλη ληστεία που πραγματοποιήθηκε από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες, οι οποίοι έκλεψαν 77 πολύτιμα αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Σε εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη στο αίθριο του Μουσείου, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζάς, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων της Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Σεμπάστιαν Κόε, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Ζιλμπέρτ Φελί, ο συντονιστής της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, Ντένις Όσβαλντ και άλλοι.

«Με έχουν τιμήσει πολλές φορές, αλλά η βράβευση εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία είναι κάτι ξεχωριστό. Η καρδιά του Πιέρ ντε Κουμπερτέν βρίσκεται μέσα στην Ολυμπιακή Ακαδημία. Η δική μου καρδιά δεν ξέρω που θα βρίσκεται, αλλά θα είναι πάντα μαζί σας. Είναι συγκινητικό να είμαι πολίτης μια μοναδικής πόλης», είπε ο κ. Ρογκ στην εκδήλωση.

Στην Αρχαία Ολυμπία έγιναν και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων η αδελφοποίησή της (η ένατη συνολικά) με την πόλη Γιακούτσκ της Δημοκρατίας Σάχα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και η διοργάνωση εκθέσεων (Ολυμπιακών Δαδών, Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και τοπικών προϊόντων του Νομού Ηλείας).

Το BBC μετά την εκδήλωση συνδέθηκε απευθείας έξω από το Μουσείο για να μεταδώσει δηλώσεις του Σεμπάστιαν Κόε αλλά και του νεαρού Ελληνοβρετανού Αλέξανδρου Λούκος, που επιλέχθηκε ως δεύτερος λαμπαδηδρόμος στην αυριανή τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Αρχαίο Στάδιο.

 

(Πηγή: ana-mpa)

1 COMMENT

Leave a Reply