Βιβλίο-μελέτη για τον Ιερεμία Μπένθαμ

Βιβλίο-μελέτη για τον Ιερεμία Μπένθαμ

Στο εκπόνημα «Ο Ιερεμίας Μπένθαμ και η Ελληνική Επανάσταση», που εκδόθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε επιστημονική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου ο αναγνώστης γνωρίζεται με τον παγκοσμίου – τότε- φήμης Βρετανό φιλόσοφο και νομομαθή Ιερεμία Μπένθαμ.

Λειτουργώντας ως σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων της Χιλής , του Μεξικού, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, και ύστερα από ελληνική πρόκληση, ανέλαβε να αποστέλλει στους ηγετικούς παράγοντες της εξεγερμένης Ελλάδας επιστολές, εισηγήσεις, και έντυπα για να βοηθήσει επιστημονικά τη συγκρότηση ενός φιλελεύθερου Συντάγματος.

Στόχος του, να μην διολισθήσει το νέο κράτος των Ελλήνων, των οποίων τα προγονικά επιτεύγματα θαύμαζε, σε μια μορφή αυταρχικής κυριαρχίας των αιρετών αρχόντων .

Πιστός στην αρχή ότι «οι φιλόσοφοι δεν εργάζονται στο ήσυχο δωματιάκι τους, αλλά κινούνται στην ανοιχτή αγορά των ιδεών», έσκυψε πάνω στο πρωτόλειο κρατίδιο , δηλαδή σε μια πολιτεία που διένυε την παιδική της ηλικία, πασχίζοντας να προλάβει πολιτεύματα- τέρατα.
(πηγή:ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply