Χανιά: 100 χρονών Δημοτική Αγορά!

Χανιά: 100 χρονών Δημοτική Αγορά!

αρχείο λήψηςΌποιος έχει επισκεφτεί τα Χανιά δε μπορεί να μην επισκέφτηκε την Δημοτική Αγορά, ένα επιβλητικό κτήριο κεντρικά της πόλης. Ένα κτήριο κόσμημα για τα Χανιά με την δική του ιστορία, μια ιστορία που μετρά 100 χρόνια..

Το 1908 συζητήθηκε πρώτη φορά η κατασκευή σκεπαστής αγοράς, στην περιοχή λειτουργούσε ένα είδος υπαίθριας λαϊκής αγοράς και η εικόνα της δεν ήταν κολακευτική για την πόλη. Η θεμελίωση του κτηρίου έγινε το 1911, και εγκαινιάστηκε παρουσία του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στις 4 Δεκεμβρίου του 1913, λίγο μετά την επίσημη τελετή της ένωσης Ελλάδας και Κρήτης.

Η αγορά ανεγέρθηκε εκεί που βρίσκονταν ο ενετικός προμαχώνας Piatta Forma, μάλιστα προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο κατεδαφίστηκε μέρος των ενετικών τειχών. Το κτήριο σε σχήμα σταυρού με τέσσερεις πόρτες, μία σε κάθε πτέρυγα, έχει έκταση 4.000 τ. μ. με περιβάλλοντα χώρο 17.200 τ. μ. . Στο ανατολικό και δυτικό τμήμα του κτηρίου λειτούργησαν κρεοπωλεία, στο άκρο της δυτικής πλευράς ιχθυοπωλεία, ενώ στο βόρειο και νότιο τμήμα οπωρολαχανοπωλεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κύρια νότια όψη από λαξευτό πωρόλιθο, με αρχιτεκτονικά στοιχεία συνδεδεμένα με τον τοπική παράδοση, που διαμορφώθηκε την περίοδο της ενετοκρατίας.

agora_xania_old

Το 1941 ολοκληρώθηκε το αντιαεροπορικό καταφύγιο στην νοτιοανατολική πτέρυγα. Ενώ κατά τη διάρκεια της κατοχής ο Γερμανικός στρατός απομόνωσε και χρησιμοποίησε για τις ανάγκες του την εγκάρσια στοά.
Το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1980 και από τότε ελάχιστες παρεμβάσεις έγιναν. Ωστόσο η ανάγκη παρεμβάσεων είναι πλέον επιτακτική, καθώς το μνημείο διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Σήμερα στην Δημοτική Αγορά δραστηριοποιούνται 76 καταστήματα, ανάμεσα τους τυροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αλλά και καταστήματα με αναμνηστικά και παραδοσιακές ταβέρνες.

(πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply