Νίκη Αναστασιάδη, αλλά στο δεύτερο γύρο η ανάδειξη του νέου προέδρου της...

Νίκη Αναστασιάδη, αλλά στο δεύτερο γύρο η ανάδειξη του νέου προέδρου της Κύπρου

images (1)Αναμφισβήτητη η επικράτηση του Νίκου  Αναστασιάδη στον πρώτο γύρων των εκλογών στην Κύπρο. Ωστόσο η ανάδειξη του προέδρου θα γίνει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς παρά τη μεγάλη διαφορά ο κ. Αναστασιάδης δε κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο 50% για να εκλεγεί.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα επίσημα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε ποσοστό 91,11% και ανακοινώθηκαν από το υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, ο β’ γύρος είναι  βέβαιος, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 45,08%, ο Σταύρος Μαλάς 27,05% και ο Γιώργος Λιλλήκας 24,94%.

Να πούμε ωστόσο ότι σημαντική αύξηση σημειώθηκε και στο ποσοστό της αποχής, το οποίο έφτασε το 17,6% που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό όλων προηγούμενων αναμετρήσεων. Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, Ανδρέα Ασσιώτη, στη σημερινή εκλογική διαδικασία ψήφισε το 82,84% των ψηφοφόρων, σε σύγκριση με το 89,62% στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2008.

Πιο συγκεκριμένα στη Λευκωσία ψήφισε το 81,82%, στη Λεμεσό το 83,24%, στην Αμμόχωστο το 83,86, στη Λάρνακα το 84,01% και στην Πάφο το 84% των ψηφοφόρων. Ενώ θα πρέπει να πούμε πως φέτος για πρώτη φορά στήθηκαν κάλπες και στο εξωτερικό, όπου και ψήφισε 80% των ψηφοφόρων, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν  545.189.

Από την διαδικασία βέβαια δεν έλειψαν και τα προβλήματα. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ το πρώτο είχε να κάνει με κόκκινη πέννα που βρέθηκε σε θάλαμο ψηφοφορίας , ένα δεύτερο με φωτογράφηση ψηφοδελτίου, ενώ κάποιοι έστελναν σε κινητά τηλέφωνα αποτελέσματα δημοσκόπησης που ποτέ δεν είχε πραγματοποιηθεί.

 

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply