Κύπρος: αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα

Κύπρος: αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα

imagesΣημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα έφερε του αποτέλεσμα των “βουλευτικών εκλογών” του ψευδοκράτους.

Το αποτέλεσμα ανέτρεψε ένα χρόνια παγιωμένο σκηνικό, καθώς το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), το οποίο τα τελευταία χρόνια ήταν στην εξουσία του παράνομου καθεστώτος ήταν και ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής αναμέτρησης, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), δηλαδή το κόμμα της τουρκοκυπριακής Αριστεράς, βγήκε πρώτο κόμμα. Ενισχυμένο βγήκε επίσης το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) αλλά και το Κόμμα Κοινοτικής Ενότητας, οι δυνάμεις δηλαδή που αντιπαρατάχθηκαν στην Άγκυρα,  όπως τονίζουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, ενώ ισχυρός παραμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς  Έρογλου.

Πιο συγκεκριμένα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) συγκέντρωσε το 38,37%, ακολούθησαν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με ποσοστό 27,30%, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ)- Εθνικές Δυνάμεις με 23,11%, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας με 7,43% και τέλος το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος με 3,21%.

Βάσει του αποτελέσματος το ΡΤΚ εκλέγει 21 “βουλευτές”, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας 14, το Δημοκρατικό-Εθνικές Δυνάμεις 12, το Κόμμα Κοινοτικής Ενότητας 3, ενώ το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος δεν του επιτρέπει την είσοδο στη “βουλή”.

Απ’ ότι φαίνεται το ΡΤΚ θα αναζητήσει σύμμαχο για την δημιουργία “κυβερνητικού” σχηματισμού από τους κόλπους της Δεξιάς, είτε με το ΚΕΕ είτε με το ΔΚ. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος ανοιχτό μένει και το ενδεχόμενο σχηματισμού “κυβέρνησης” μετά από  συμμαχία των δυο κομμάτων της Δεξιάς, ΚΕΕ και ΔΚ.

NO COMMENTS

Leave a Reply