Το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από...

Το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Diethnes-Epistimoniko-Synedrio-methema-Enosi-ths-Kritis-metin-ElladaΜε σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν την 1η Δεκεμβρίου, θα τιμηθεί στα Χανιά η επέτειος των 100 ετών από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Το κυρίως πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στις 28, 29, 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν οι διοργανωτές, στα Χανιά.

Όπως έκανε γνωστό ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και δεκάδες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι οι εκδηλώσεις, θα συνοδεύονται από σημαιοστολισμό όλων των δημοσίων κτιρίων και προέτρεψε τους πολίτες να πράξουν το ίδιο. «Η συμμετοχή της κοινωνίας πρέπει να είναι αντάξια της επετείου» είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, τιμώντας την επέτειο, προχώρησε στην έκδοση συλλεκτικού νομίσματος των δύο ευρώ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εκθέσεις, ομιλίες, συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ την 1η Δεκεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση αναμνηστικής σειράς δύο γραμματοσήμων, με πρώτη ημέρα κυκλοφορίας την 1η Δεκεμβρίου 2013, για τα 100 χρόνια της Ένωσης. Θα παρουσιαστούν, επίσης, σειρές φιλοτελικών εκδόσεων που έχουν εκδοθεί από τα ΕΛΤΑ και αφορούν την Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, ανακοίνωσε ότι την 1η Δεκεμβρίου θα γίνουν στη δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων και τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στις 29 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα γίνει πανηγυρική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Την 1η Δεκεμβρίου, στο ιστορικό φρούριο Φιρκά, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση με έπαρση της ελληνικής σημαίας και ομιλία του δημάρχου Χανίων, ενώ θα προηγηθεί, στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων, συνοδική λειτουργία με την παρουσία όλων των ιεραρχών της Εκκλησίας της Κρήτης.

«Όλοι οι πολίτες θα πρέπει με την παρουσία τους να τιμήσουν την ιστορική επέτειο» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης.

Στο περιθώριο της σημερινής συνέντευξης Τύπου έγινε γνωστό, ότι την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στις 12.30, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από μέλη του διοικητικού συμβουλίου με θέμα «Το Εθνικό Ίδρυμα Ελ. Βενιζέλος αντιμέτωπο με την οικονομική κρίση και το περιορισμένο κρατικό ενδιαφέρον» στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, στην Αθήνα.

Όταν ο κ. Παπαδάκης ρωτήθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν το Ίδρυμα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, απάντησε: «Είναι ένα άνοιγμα προς την κοινωνία και το κράτος, που οφείλει να συνδράμει το Ίδρυμα». Όπως σημείωσε, η συνέντευξη δίνεται στην Αθήνα, την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη συνέντευξη και στα Χανιά.
(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply