Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

xrisoi skoufoiΗ λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκαν από την απονομή του Αθηνοράματος:

Etrusco 16,50/20
Ο Έκτορας Μποτρίνι, με δημιουργική φαντασία και άριστη γνώση των πρωτοποριακών τεχνικών, επαναπροσδιορίζει τα παραδοσιακά πιάτα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κέρκυρας, μεταμορφώνοντάς τα σε νόστιμες εικαστικές συνθέσεις. Το «Etrusco» βραβεύεται επίσης ως το καλύτερο εστιατόριο Ελληνικής Κουζίνας.
Κέρκυρα Κάτω Κορακιάνα, 2661093342

Βαρούλκο 16/20
Με ηγέτη τον Λευτέρη Λαζάρου, εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής γαστρονομίας, το «Βαρούλκο» βραβεύεται συνεχώς επί 21 χρόνια με Χρυσό Σκούφο. Σύγχρονη, εξελιγμένη θαλασσινή δημιουργία επιπέδου, η οποία διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας κι έχει κερδίσει ήδη αστέρι Michelin.
Αθήνα Πειραιώς 80, Κεραμεικός, 2105228400

Botrini’s 16/20
Ευρηματικοί συνδυασμοί υλικών και υψηλές επιδόσεις από τον Έκτορα Μποτρίνι, ο οποίος δημιουργεί μια δυναμική, νεωτερική κουζίνα, πολύ προσωπική και σοφιστικέ, με ελληνικές αλλά και διεθνείς μαγειρικές τεχνικές. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Αθήνα Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857324

Funky Gourmet 16/20
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, οι πιο συστηματικοί εκφραστές της πρωτοποριακής techno-motional γαστρονομίας στην Αθήνα, ανασυνθέτουν όλο και πιο νόστιμα κλασικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από Χρυσό Σκούφο, το εστιατόριο διακρίνεται με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, διαθέτει αστέρι Michelin και βρίσκεται στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Trip Advisor.
Αθήνα Παραμυθίας 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727

Hytra 16/20
Ο Νίκος Καραθάνος –ολοένα και με περισσότερη ωριμότητα– δημιουργεί μια νέα κουζίνα, η οποία συνδυάζει τη δική του άρτια τεχνική γνώση με τη συλλογική μνήμη της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας κι ένα αστέρι Michelin.
Αθήνα Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ­Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2177071118, 2103316767

Σπονδή 16/20
Το καλύτερο γαλλικό ρεστοράν της Ελλάδας, με δύο αστέρια Michelin. Ο Άγγελος Λάντος διαπρέπει με μια κουζίνα που συνδυάζει κλασικά και μοντέρνα στοιχεία, εκφράζοντας το σύγχρονο πνεύμα με το οποίο εξελίσσεται σήμερα η γαλλική γαστρονομία. Δυνατό χαρτί τα εξαιρετικά γλυκά, τα οποία αποτελούν από μόνα τους λόγο επίσκεψης.
Αθήνα Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658, 2107564021

Squirrel 16/20
Τόλμη και προχωρημένη techno-motional μαγειρική, με ένα μενού που συνδυάζει το παιχνίδι με το συναίσθημα, τη φινέτσα και την υψηλή αισθητική. Ο Γαλλοϊταλός σεφ Herve Pronzato καλλιτεχνεί ­γαστρονομικά σε ένα ντεκ πάνω στο κύμα, σε ένα από τα ομορφότερα εστιατόρια της Ελλάδας.
Χαλκιδική Ξεν. «Danai Beach Resort», Νικήτη, 2375022310

Γαλάζια Hytra 15,50/20
Ο σεφ Νίκος Καραθάνος συνεχίζει την ανοδική του πορεία και η κουζίνα του αντλεί έμπνευση από την ελληνική παράδοση αξιοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες και σύγχρονες τεχνικές. γεύσεις με εκπλήξεις κι επιτυχημένους συνδυασμούς. Στο εστιατόριο απονέμεται επίσης Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, ενώ έχει βραβευτεί ήδη με ένα αστέρι Michelin.
Αθήνα Ξεν. «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108902000

Διόνυσος 15,50/20
Ο Στέφανος Κολιμάδης παρουσιάζει μια εκλεπτυσμένη εκδοχή της μεσογειακής κουζίνας χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης τα τοπικά προϊ­όντα του νησιού και όλες εκείνες τις γαστρονομικές πινελιές που ορίζουν την υψηλή μαγειρική.
Κρήτη Ξεν. «Elounda Beach», Ελούντα, 2841063000

Matsuhisa Athens 15,50/20
Ανανεωμένη, με λεπτές και ποικίλες αποχρώσεις ενός fusion με γιαπωνέζικη βάση και περουβιανές αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές επιρροές, η αθηναϊκή πρεσβεία του Nobu Matsuhisa έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε ένα ονειρεμένο σημείο της αττικής ριβιέρας.
Αθήνα Ξεν. «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108960510

Matsuhisa Mykonos 15,50/20
Ο Nobu Matsuhisa και οι σεφ του έδωσαν για ακόμη μία χρονιά ρεσιτάλ υψηλής μαγειρικής τέχνης δίπλα στην κοσμοπολίτικη πισίνα του ξενοδοχείου «Belvedere»: εξαιρετική αρχιτεκτονική στις γεύσεις, ένταση στον ουρανίσκο – εμπειρία.
Μύκονος Ξεν. «Belvedere», Ρόχαρη, 2289025122

Abovo 15/20
Με καλαισθησία, σωστές εκτελέσεις και αγαστή συνύπαρξη νεωτερισμών και βαθιάς­ comfort food νοστιμιάς αλλά και ιδιαίτερα δημιουργικά γλυκά να δένουν σε ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο, η μαγειρική πρόταση του Μιχάλη Νουρλόγλου μεταδίδει πραγματικά ωραία ενέργεια.
Αθήνα Κολοκοτρώνη 37 (1ος όροφος ), Κεφαλάρι, 2108015324-5

Alfredo’s Grand Dining 15/20
Η μαγειρική προσωπικότητα του Απόστολου Αλτάνη αποτυπώνεται με όρους ξεχωριστής νοστιμιάς σε μια κουζίνα με έμφαση στην άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης και την εποχικότητα και σε ένα grand restaurant με μεσογειακή γεύση αλλά κι εντυπωσιακό σέρβις.
Θεσσαλονίκη Regency Casino Thessaloniki, Αεροδρόμιο, 2310491199

Anassa 15/20
Μια στερεή γαστρονομική πρόταση επιπέδου και μια μοντέρνα κουζίνα που συνδυάζει κλασικά και δημιουργικά στοιχεία. Ο Νίκος Τζούμας ανανεώνει με το όμορφο, οικείο εστιατόριό του τη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης.
Θεσσαλονίκη Θεμιστοκλή Σοφούλη 26, 2311821360

Bill & Coo 15/20
Ο Αθηναγόρας Κωστάκος παρουσιάζει με τα τρία διαφορετικά μενού του το άρωμα, το άγγιγμα και την εμπειρία και αφηγείται με μοναδικό τρόπο το μεταμοντέρνο στόρι της κουζίνας της Μυκόνου. Στο εστιατόριο απονέμεται επίσης Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Μύκονος Ξεν. «Bill & Coo», Μεγάλη Άμμος, 2289026292-4

Botrini’s Rodi 15/20
Ακόμη μία γαστρονομική έδρα για τον Έκτορα Μποτρίνι, ο οποίος –στο πνεύμα του γαστρονομικού επαναπροσδιορισμού της παραδοσιακής μας κουζίνας– παρουσιάζει πιάτα με μνήμες από την τοπική­ μαγειρική παράδοση της Ρόδου, ιδωμένα μέσα από το πρίσμα της πρωτοποριακής κουζίνας. Στο εστιατόριο απονέμεται επίσης Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Ρόδος Ξεν. «Bellevue Suites», Ακτή ­Μιαούλη και Τήλου, 2241075880

Calypso 15/20
Αφήνοντας τη φαντασία του ελεύθερη, ο νεαρός και ιδιαίτερα ταλαντούχος Αλέξανδρος Τσιοτίνης ενθέτει με ευρηματικό τρόπο και άριστη τεχνική τα ερεθίσματά του από την τοπική κουζίνα της Κρήτης στο μεσογειακής αισθητικής και κοσμοπολίτικης αντίληψης γαστρονομικό μενού του.
Κρήτη Ξεν. «Elounda Peninsula All Suite Hotel», Ελούντα, 2841068250

Κουκούµαβλος 15/20
Στο εδώ και χρόνια καλύτερο εστιατόριο της Σαντορίνης, με τη φοβερή θέα στην Καλντέρα και στην παλιά πόλη των Φηρών, ο Νίκος Πουλιάσης έχει κάνει τη sui generis κουζίνα του σημείο αναφοράς στην Ελλάδα κεντώντας ανάμεσα σε παράτολμους, αλλά επιτυχημένους συνδυασμούς, όπου οι διεθνείς ιδέες μιξάρονται με ελληνικές γεύσεις σε μοναδικές δημιουργίες.
Σαντορίνη Φηρά, 2286023807

Ντοµάτα 15/20
Αντλώντας έμπνευση από όλη τη Μεσόγειο και στηριζόμενος σε καθαρά ελληνικές βάσεις, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος παρουσιάζει μια ιδιαίτερη προσωπική κουζίνα υψηλών επιδόσεων, γεμάτη αρώματα κι ερεθιστικές συγχορδίες εντάσεων. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Χαλκιδική «Sani Resort», Σάνη, Κασσάνδρα, 2374099465

Old Mill 15/20
Ο σεφ Αντώνης Πετρέλης ­ανθολογεί γευστικά ερανίσματα από ολόκληρη τη Μεσόγειο και την Κρήτη και συνθέτει με υψηλή τεχνική δημιουργίες με μεστή γεύση κι εκρηκτική φρεσκάδα. Στο εστιατόριο απονέμεται επίσης Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κρήτη Ξεν. «Elounda Mare», Ελούντα, 2841041102-3, 2841068250

Σελήνη 15/20
Μια πολύ εκφραστική, βαθιά νόστιμη, σύχρονη απόδοση της έννιας «ελληνικότητα». Η συνεργασία με τον δημιουργικό σεφ Νίκο­ Μπούκη υλοποιεί το στόχο που έβαλε εδώ και 28 χρόνια ο εστιάτορας Γιώργος Χατζηγιαννάκης: να εντάξει με μια αναθεωρημένη κουζίνα του νησιού τη Σαντορίνη στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Το εστιατόριο τιμάται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και περιλαμβάνεται στα 101 Best Restaurants in Europe του Daily Meal.
Σαντορίνη Πύργος, 2286022249

Tudor Hall – Σωτήρης ­Ευαγγέλου 15/20
Η αύρα ενός σύγχρονου grand restaurant συμβαδίζει με μια κλασική ελληνική κουζίνα, εκσυγχρονισμένη με φινέτσα και ακριβείς μαγειρικές τεχνικές. Στην κορυφή του «King George» ο Σωτήρης Ευαγγέλου παραδίδει μαθήματα­ ελληνικής γευστικής αρμονίας. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Αθήνα Ξεν. «King George», Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, 2103330265

Water Restaurant 15/20
Είναι πραγματικά δουλεμένη στη λεπτομέρεια. πολύ φινετσάτη και ιδιαίτερα ευπαρουσίαστη, η δημιουργική κουζίνα του Γιάννη­ ­Παρίκου έχει προσωπικότητα, ­ενδιαφέροντες συνδυασμούς γεύσεων, άρτια τεχνική και προσεκτικά ­επιλεγμένα υλικά.
Χαλκιδική «Sani Resort», Σάνη, Κασσάνδρα, 2374099400

NO COMMENTS

Leave a Reply