Ψηφίστηκε από την επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές

Ψηφίστηκε από την επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές

vouli1Με το νομοσχέδιο ορίζεται το καθεστώς εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών οι οποίοι θα εκλέγονται με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα. Επίσης προβλέπεται μεταξύ άλλων, ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών, δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων μέχρι μία μέρα πριν τη διενέργεια των ευρωεκλογών, προσδιορίζονται τα κωλύματα των υποψηφίων, διατηρείται το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ μπαίνει ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι ανοικτή σε βελτιωτικές αλλαγές, όπως στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης από τα κόμματα, των υποψήφιων περιφερειαρχών ή δημάρχων τους σε μεγάλες πόλεις.

Επίσης, εμφανίστηκε ανοικτός σε αλλαγές εμφανίστηκε και για τις διατάξεις που αφορούν την χρηματοδότηση των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη, το ασυμβίβαστο και τα κωλύματα υποψηφίων.  Σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί λύση ώστε να ανταποκρίνεται η χρηματοδότηση στην εκλογική δύναμη των κομμάτων.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος έκανε λόγο για αναβάθμιση της διαδικασίας ανάδειξης των μελών του Ευρωκοινοβουλίου καθιστώντας ενεργότερο το ρόλο της λαϊκής συμμετοχής.

Προεκλογική σκοπιμότητα απέδωσε στην κατάθεση του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης. Χαρακτήρισε «εξόχως επικίνδυνη» τη διάταξη που επιτρέπει, σε περίπτωση ανεπάρκειας των ψηφοδελτίων την αντικατάστασή τους με χειρόγραφα, τονίζοντας ότι πρόκειται  για καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψήφου, «λες και είμαστε στην εποχή του Τζουμπέ», όπως ανέφερε.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διάταξη που αφορά την χρηματοδότηση των κομμάτων υποστηρίζοντας ότι καθιερώνει την μαύρη χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του, ο  εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο έχει ως κυρίαρχη τομή την κατάργηση της εκλογής μέσω λίστας και την θέσπιση του σταυρού προτίμησης ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης. Παράλληλα  εκτίμησε πως «θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για το Ευρωκοινοβούλιο».

NO COMMENTS

Leave a Reply