Ένα μαγευτικό χωριό στην Ελλάδα

Ένα μαγευτικό χωριό στην Ελλάδα

Λίγο πιο έξω απο τα Χανιά

milia-chania-660

Λίγα μόλις χιλιόμετρα απο τα Χανιά, στην όμορφη Κρήτη, κρυμμένοανάμεσα στα βουνά, βρίσκεται ένα μικρό χωριουδάκι που φαντάζει σαν απο άλλη εποχή. Η “Μηλιά”, όπως ονομάζεται, είναι ένα χωριό δίχως ηλεκτροδότηση και χωρίς αυτοκίνητα.

Και τούτο όχι διότι η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμα στη συγκεκριμένη περιοχή, μα επειδή είναι αποτέλεσμα της επιλογής των κατοίκων. Όποιος αποφασίσει να επισκεφθεί τη περιοχή επιλέγει να το κάνει κατάυτό το ρόπο, καθώς έτσι θα έρθει πιο κοντά με τη φύση. Πολλοί μάλιστα περνούν όλο το δειλινο κοιτώντας τ’αστέρια, ακούγοντας τα κελαηδίσματα και το νερό που κυλά στα διπλανά ποταμάκια. Η Μηλιά είναι ένα χωριό που χτίστηκε όπως το επιτάσσει ο οικοτουρισμός.

Μπορεί να φαίνεται αρχέγονο, μα χτίστηκε προσφάτως, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την αισθητική του γύρω τοπίου. Μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να αποκαταστήσει το μεσαιωνικό οικισμό χτίζονας δεκατρία νέα σπίτια στα απομεινάρια των πάλαι ποτέ αγροτόσπιτων, χρησιμοποιώντας πέτρα και ξύλο απο τη περιοχή, παλιά έπιπλα και τα στοιχειώδη σε ό,τι έχει να κάνει με την άνεση. Φύτεψαν, συν τοις άλλοις, χιλιάδες δέντρα και καλλιέργησαν συστημταικά τη γή.

Στο κάθε σπίτι δύνανται να φιλοξενηθούν απο δύο ώς και τέσσερις άνθρωποι και είναι εξοπλισμένα με ξυλόσομπες και τζάκια. Το ζεστό νερό για το μπάνιο προέρχεται απο θερμοσίφωνα βρασμού και δεν υπάρχει ηλεκτρισμός, παρα μόνο κάποιες λάμπες που λειτουργούν κατα τη διάρκεια της ύχτας και παίρνουν μπαταρίες ή ηλιακή ενέργεια.

Όσο για το φαγητό, αυτό παράγεται απο οργανικές τροφές που οι κάτοικοι της Μηλιάς παράγουν καθώς και το κρασί παράγεται στο μέρος εκείνο. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο πως όλοι, ακόμη κι αν δεν γνωρίζονται εκ των προτέρων, καταλήγουν να συνάπτουν ισχυρές φιλίες.

Σύμφωνα με τη κατάταξη του Lonely Planet, το γραφικό αυτό χωριό ανέρχεται 12ο στη λίστα με τους 50 κορυφαίους μυστικούς προορισμούς που ο καθένας θα έπρεπε κάποια στιγμή στη ζωή του να ανακαλύψει και να ζήσει.

NO COMMENTS

Leave a Reply