Κοντά στη Λευκωσία βρέθηκε οικισμός της εποχής του Χαλκού

Κοντά στη Λευκωσία βρέθηκε οικισμός της εποχής του Χαλκού

Αρχαιολογικός χώρος Αλάμπρας
Αρχαιολογικός χώρος Αλάμπρας

Οικισμός της εποχής του Χαλκού ήρθε στην επιφάνεια από την αρχαιολογική έρευνα στην τοποθεσία Μούττες της κοινότητας Αλάμπρα, η οποία βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από τη Λευκωσία.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία είχαν εντοπιστεί ήδη από τον 19ο αιώνα κατάλοιπα οικισμού της Πρώιμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου αναφέρει ότι τα νέα ευρήματα είναι το αποτέλεσμα της δεύτερης περιόδου αρχαιολογικής έρευνας από την αυστραλιανή αποστολή του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, υπό τη διεύθυνση του Δρος ‘Αντριου Σνέντον. 
Ωστόσο, η πρώτη διερεύνηση του χώρου με επιστημονική μεθοδολογία διενεργήθηκε μόλις κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, από μια αμερικάνικη αποστολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ.
Στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ είχε δοθεί η περαιτέρω διερεύνηση του χώρου το 2012 από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου επειδή το Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 2005 είχε ανακαλύψει τμήμα του οικισμού που όμως δεν είχε διερευνηθεί. Οι νέες ανασκαφές επιβεβαίωσαν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του αρχαίου οικισμού.

NO COMMENTS

Leave a Reply