Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή όλο το καλοκαίρι στο Σύγχρονο θέατρο

Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή όλο το καλοκαίρι στο Σύγχρονο θέατρο

Θεατρική παράσταση "Ηλέκτρα"
Θεατρική παράσταση “Ηλέκτρα”

Tα τελευταία χρόνια είναι λίγες οι φορές που ιδιώτες ή ομάδες αποτολμούν να ανεβάσουν μια παράσταση για τη θερινή περίοδο. Σε μια Αθήνα ζεστή, πολλοί λίγοι συνήθως θα τολμούσαν να μπουν σε έναν κλειστό χώρο. Παρακολουθούμε το Φεστιβάλ Αθηνών, μάθαμε να μπαίνουμε και να βλέπουμε παραστάσεις στους κλειστούς χώρους και φέτος έχουμε μια καλοκαιρινή παράσταση από μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών και συντελεστών οι οποίοι παρουσιάζουν την Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά στο Σύγχρονο θέατρο.

Στη σοφόκλεια εκδοχή η πράξη της εκδίκησης είναι συνειδητή επιλογή του ήρωα και δεν επιβάλλεται, συμπίπτει απλώς με τον χρησμό του Απόλλωνα· επιπλέον δεν απορρέει από τον κύκλο ενοχής και τιμωρίας που ως προγονική κατάρα περνά από γενιά σε γενιά, ενώ ο προβληματισμός για τη μητροκτονία αποτελεί δευτερεύον θέμα. Στο έργο αυτό ο Σοφοκλής τοποθετεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του τη μορφή της Ηλέκτρας και τα ακραία συναισθήματά της: το πάθος της εκδίκησης από το οποίο δονείται, την οδύνη για τον άδικο θάνατο του πατέρα και τη στέρηση του Ορέστη, αλλά και τη λύτρωση που έρχεται στο τέλος με την αποκατάσταση της τάξης στον οίκο των Ατρειδών.

Μία παράσταση που καταρρίπτει όλες τις συμβάσεις. Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Σύγχρονο Θέατρο, τη μόνη παράσταση του φετινού καλοκαιριού που πραγματοποιεί θερινή σεζόν στην Αθήνα και απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους, παρουσιάζοντας το έργο με υπέρτιτλους σε πέντε γλώσσες.

Μια σύγχρονη προσέγγιση της γνωστής τραγωδίας από μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών της νεότερης γενιάς, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Ξανθόπουλου σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Η παράσταση συνοδεύεται από υπέρτιτλους -σε δύο γλώσσες ανά ημέρα- για τις ανάγκες των επισκεπτών της Αθήνας αλλά και των μη ελληνόφωνων μόνιμων κατοίκων της.

Θα υπάρχουν καθημερινά υπέρτιτλοι στα  αγγλικά και σε μία δεύτερη ξένη γλώσσα (γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, ρωσικά)

NO COMMENTS

Leave a Reply