Το αρχαίο σύμβολο του Ολυμπισμού είναι Ελληνικό

Το αρχαίο σύμβολο του Ολυμπισμού είναι Ελληνικό

vouves-olive-tree-1Στο χωριό Άνω Βούβες στα Χανιά Κρήτης συναντούμε την ζωντανή ιστορία αιώνων. Εκεί βρίσκεται το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, όπως εκτιμάται κατά γενική ομολογία από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Είναι από τα επτά ελαιόδενδρα στην περιοχή της Μεσογείου που η ηλικία τους ξεπερνάει τα 3.000 χρόνια. Το δένδρο αυτό χρονολογείται ότι είναι περίπου 2500- 5000 ετών, στη βάση του είναι αγριελιά, γεγονός που επιβεβαιώνει την αρχέγονη φύση του και στην συνέχεια εξημερώθηκε από τον άνθρωπο με την ποικιλία τσουνάτη.

Η ακριβής ηλικία του δεν μπορεί να επαληθευτεί, όμως η ελιά των Βουβών θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο ελαιόδεντρο από τα επτά και γι αυτό το λόγο έχει χαρακτηριστεί σαν, διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του».

Η στέψη των αθλητών με κότινο είχε εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στην Κρήτη από του Ιδαίους Δακτύλους, οι οποίοι καθιέρωσαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, οργανωμένους αθλητικούς αγώνες. Από την Κρήτη μεταλαμπαδεύτηκε στην Αρχαία Ολυμπία, από τον Ιδαίο Ηρακλή, ο οποίος έφερε και την πρώτη αγριελιά από την Κρήτη και τη φύτευσε στην Αρχαία Ολυμπία, όπου και έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 760 π.Χ.

Ολυμπιακοί κύκλοι - Βούβες Χανίων
Ολυμπιακοί κύκλοι – Βούβες Χανίων

Με κότινο αγριελιάς έγινε και η στέψη του πρώτου μαραθωνοδρόμου ολυμπιονίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.Με κότινο από τα κλαδιά της ελιάς των Βουβών στεφανώθηκε και ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 τιμής ένεκεν με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής, όπως και ο αντίστοιχος νικητής του 2008 στο Πεκίνο.

Ακολούθησαν από τότε πολλές τιμητικές βραβεύσεις με κότινο από την ελιά των Βουβών, όπως του Γερμανού υπερμαραθωνοδρόμου Γιούργκεν Μένελ, ο οποίος έφτασε στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, αφού διένυσε 2.200 χιλ. σε 30 ημέρες, τρέχοντας 70 χιλιόμετρα την ημέρα το 2010, όπως επίσης πραγματοποιήθηκε συνοδεία της Ολυμπιακής Φλόγας με κότινο από τη ελιά των Βουβών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο ταξίδι της φλόγας στη Κρήτη, καθώς και παρουσία του κότινου στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Τελετή κοπής κότινου
Τελετή κοπής κότινου

Χωρίς καμία αμφιβολία η ελιά των Βουβών μας συνδέει άμεσα με την αρχαιότητα και μας θυμίζει με τη παρουσία της ανά τους αιώνες, ότι ο σεβασμός του ανθρώπου προς τη φύση, ανταμείβεται με τη πλουσιοπάροχη προσφορά της, που είναι και ο καρπός, αλλά και η λήθη!

NO COMMENTS

Leave a Reply