Τα Gay Theatre Awards για τρίτη φορά στην Ελλάδα

Τα Gay Theatre Awards για τρίτη φορά στην Ελλάδα

gay theatre awards

Ο θεσμός των Gay Theatre Awards αποτελεί εδώ και χρόνια σε Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, Δουβλίνο), Αυστραλία και Αμερική μια μεγάλη καλλιτεχνική διοργάνωση. Σταθμός στάθηκε η απροσδόκητη επιτυχία του έργου «The boys in the band» στο Μπρόντγουεï το 1968. Δεδομένης της επιτυχίας που παρουσίασε ο θεσμός τις προηγούμενες δύο χρονιές στην Ελλάδα, τα ελληνικά Gay Theatre Awards συνεχίστηκαν και το 2014, φέρνοντας κοντά ανθρώπους της τέχνης και του θεάτρου για να τιμήσουν την διαφορετικότητα όπως εμφανίζεται στην τέχνη. Σκοπός δεν είναι να τεθούν νέοι περιορισμοί και διακρίσεις ανάμεσα στο “gay” και “straight” θέατρο, αλλά να αναδειχθούν οι προσπάθειες ένταξης LGBT χαρακτήρων και θεματολογίας στο θέατρο. Επιπλέον, τα βραβεία στοχεύουν στην εξάλειψη φαινομένων μίσους και λογοκρισίας προς τα μέλη της LGBT κοινότητας και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μία ακόμη μορφή LGBT ακτιβισμού.

Οι ιδρυτές των ελληνικών βραβείων, Μενέλας Σιαφάκας και Μανώλης Βαμβούνης, σχολίασαν το μήνυμα της χρονιάς: «Τα πετάμε όλα, τα στερεότυπα και τους φόβους, και βγαίνουμε στη σκηνή περήφανοι. Βγαίνουμε στο θέατρο, να δούμε παραστάσεις που μιλούν σε εμάς για εμάς, αλλά και σε όλους για όλα, όσο διαφορετικά, ελεύθερα και περήφανα».

Πριν την διεξαγωγή της τελετής των βραβείων, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η κριτική επιτροπή ψάχνει για παραστάσεις που αναφέρονται στην διαφορετικότητα και είτε έχουν κυρίαρχη LGBT θεματολογία, είτε περιέχουν LGBT ρόλους. Δίνοντας περισσότερη έμφαση σε “μικρές” παραστάσεις, πρωτότυπες συγγραφές και νέους ηθοποιούς, η επιτροπή ξεχωρίζει και επιβραβεύει τις νέες δημιουργίες.

Φέτος, παράσταση της Χρονιάς αναδείχθηκε το «Blue Devils of Tennessee» σε σκηνοθεσία Μάρκου Σαρρή, ένας μονόλογος για τη ζωή του Tennessee Williams μέσα από αποσπάσματα έργων του και τα ημερολόγια του, η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία την περασμένη σεζόν στο Θέατρο Φούρνος.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο πρωταγωνιστής της παράστασης, Μπάμπης Γαλιατσάτος σημείωσε χιουμοριστικά πως ελπίζει την επόμενη χρονιά το σύνθημα των βραβείων να έχει εξελιχθεί από «All Out» σε «All For Granted».
Στα βραβεία ξεχώρισαν ακόμα οι παραστάσεις «Shopping & Fucking» στο Cartel (Σκηνοθεσία, Ερμηνεία σε Γυναικείο Ρόλο, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία), «Kassandra» (Πρωτότυπο Έργο, Ερμηνεία σε Trans Ρόλο) και «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» στο 104 (Ερμηνεία σε Αντρικό Ρόλο). Το βραβείο κοινού – μετά από ψηφοφορία των επισκεπτών του ιστότοπου του περιοδικού Antivirus – αυτή τη χρονιά μοιράστηκε μετά από ισοψηφία σε δύο παραστάσεις: «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» και «Cleansed» στο Θέατρο Σημείο.

NO COMMENTS

Leave a Reply