Το καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος ψάχνει νέους κατοίκους

Το καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος ψάχνει νέους κατοίκους

καλλιτεχνικό χωριό

Το καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος είναι ένα πρότυπο πείραµα συνύπαρξης των παραδοσιακών τεχνών του τόπου, που έχει σκοπό να προβάλλει, να διατηρήσει και να εξελίξει την ελληνική, και κυρίως κρητική, παράδοση. Βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, ανάμεσα στην Σούδα και την Τσικαλαριά. Οι κάτοικοί του είναι τεχνίτες που ζουν από τα ντόπια, χειροποίητα, παραδοσιακά και σύγχρονα αντικείµενα τέχνης που κατασκευάζουν.

Από τα 35 διαθέσιμα εργαστήρια του καλλιτεχνικού χωριού, τον τελευταίο καιρό, έχουν μείνει 10 κενά και οι κάτοικοι του χωριού, καλούν όσους ασχολούνται με τη χειροτεχνία, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να γεμίσουν ξανά αυτά τα εργαστήρια με τέχνη και ζωή. Εκτός από την οικονομική και φιλόξενη διαμονή (κάθε εργαστήριο νοικιάζεται για 200-300 ευρώ και διαθέτει πατάρι-σπίτι για τον ενοικιαστή) αποτελεί και μία σημαντική επαγγελματική αποκατάσταση, αφού το καλλιτεχνικό χωριό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες που ανέλαβε η καλλιτεχνική κοινότητα ήταν η συνδιοργάνωση και η διακόσμηση των ομαδικών γάμων ζευγαριών από την Κίνα που τελέστηκε στα Χανιά τον Απρίλιο.

Το χωριό ιδρύθηκε στον ίδιο χώρο που κατά την αρχαία ελληνική µυθολογία, οι Ιδαίοι Δάκτυλοι (γιοί του Δία και προστάτες των τεχνών) δίδασκαν τις τέχνες, στους πρόποδες του βουνού Βερέκυνθος (αρχαία ονοµασία της Μαλάξας). Στο χωριό λειτουργούν εργαστήρια Κεραµικής, Αργυροχρυσοχοΐας, Γυαλιού, Παραδοσιακού Κεντήµατος, Δερµάτινων ειδών, Διακοσµητικών ειδών, Κρητικών Μαχαιριών και Γλυπτικής και παραδίδονται μαθήματα από τους τεχνίτες. Τα έργα πωλούνται σε μεγάλα και μικρότερα καταστήματα αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

NO COMMENTS

Leave a Reply