Νεκρόπολη του 7ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στη Χίο

Νεκρόπολη του 7ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στη Χίο

alogo

Τμήμα αρχαϊκής νεκρόπολης του 7ου  και 6ου π.Χ. αιώνα αποκαλύφθηκε σε οικόπεδο στη θέση «Ψωμί» Δήμου Χίου κατά την πραγματοποίηση δοκιμαστικής έρευνας στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου.

Οι ταφές βρέθηκαν σε επάλληλα στρώματα σε μεγάλους πήλινους πίθους σφραγισμένους με πλακοειδείς λίθους. Οι πίθοι είναι δεν είναι διακοσμημένοι ή φέρουν απλώς γεωμετρική εγχάρακτη διακόσμηση σε οριζόντιες ζώνες στο σώμα και πλαστικές μαστοειδείς αποφύσεις.

Οι νεκροί ήταν τοποθετημένοι σε στρώση από βότσαλα θάλασσας, σε συνεσταλμένη στάση, ενώ ακόσμητες πήλινες σαρκοφάγοι τύπου Κλαζομενών, εγχυτρισμοί νηπίων, καθώς και μια λίθινη σαρκοφάγος βρέθηκαν επίσης κατά την διάρκεια της ανασκαφής. Ωστόσο, οι ελεύθερες ταφές νεκρών σε ύπτια εκτεταμένη στάση αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό των ευρημάτων .

Το σημαντικότερο εύρημα, βέβαια, είναι η ταφή αλόγου, η πρώτη που έρχεται στο φως στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το άλογο, που είχε ταφεί σε στάση ανάπαυσης, στερεώθηκε και μεταφέρθηκε ολόκληρο στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου.

Η ανακάλυψη αποτελεί την αρχαιότερη οργανωμένη νεκρόπολη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στη σύγχρονη πόλη της Χίου και συνεπώς θα φέρει στο φως πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορική τοπογραφία της αρχαίας πόλης.

NO COMMENTS

Leave a Reply