Ξεκίνησε η 12η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδότων

Ξεκίνησε η 12η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδότων

afisa 12 lampad 42x60-2-web(1)Ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής η 12η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα.

Σε μια προσπάθεια διάδοσης της εθελοντικής δραστηριότητας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών έθεσε τον θεσμό της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας, με σκοπό την ενημέρωση, προσέγγιση, αλλά και κινητοποίηση περισσότερων εθελοντών.

«Προσφέρουμε το αίμα μας, καθώς θέλουμε να βοηθήσουμε το συνάνθρωπο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Πρωτόπαπας.

Με αφετηρία την Αθήνα η φλόγα θα μεταφερθεί σε όλη τη χώρα, ολοκληρώνοντας το ταξίδι της στις 3 Οκτωβρίου στην Κοζάνη.

Με σύνθημα «Η φλόγα περνάει από την πόλη μας», περισσότεροι από 25.000 εθελοντές από εθελοντικές οργανώσεις, αθλητικά και ιατρικά κέντρα θα πάρουν μέρος στη λαμπαδηδρομία, προσκαλώντας και άλλους να τους ακολουθήσουν.

Φέτος για πρώτη φορά η φλόγα θα περάσει τα σύνορα της Ελλάδας, καθώς θα μεταφερθεί στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση στην κατάταξη των εθελοντών αιμοδοτών στην Ευρώπη, εξαιτίας του αυξημένου αριθμού ασθενών που πάσχουν από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Συγκεκριμένα, από τις 600.000 με 630.000 μονάδες αίματος που απαιτούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, οι 130.000 χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους ασθενείς, καθώς χρειάζονται συχνές μεταγγίσεις αίματος.

«Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε τους συνανθρώπους μας  για τη σημασία της δωρεάς αίματος», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας και συνέχισε δηλώνοντας: «Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε να έρθουμε σε επαφή με νέους ανθρώπους, που είναι άλλωστε το μέλλον μας».

Σε αντίθεση με το 2012, που οι πλειοψηφία των αιμοδοτών προέρχονταν από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, το 2013 ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών έφτασε το 52%, αιμοδοσίες από συγγενικά πρόσωπα άγγιξαν το 45%, ενώ το ποσοστό του 3% προερχόταν από το στρατό.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι από τον Σεπτέμβριο θα δημιουργηθεί μητρώο για τους εθελοντές αιμοδότες για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των δεδομένων, βρίσκοντας τον κ. Πρωτόπαπα φανερά αισιόδοξο, ότι μέσα στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του νέου συστήματος θα υπάρχει πλήρης εικόνα για την εθελοντική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

NO COMMENTS

Leave a Reply